album
Pop

LAMBCHOP

Flotus

CITY SLANG/KONKURRENT

Kurt Wagner is geen muzikant die steeds hetzelfde wil doen. Maar het bewandelen van zijwegen leidt niet altijd tot een bevredigend resultaat. Met Cortney Tidwell maakte hij zes jaar terug onder de naam KORT het ongekend truttige Invariable Heartache. Gelukkig revancheerde Wagner zich met zijn Lambchop in de vorm van Mr. M, een ook hier goed ontvangen plaat met delicieuze kamerpop.

Voor FLOTUS, het veertiende album van het collectief uit Nashville, heeft Wagner gemeend om een van zijn handelsmerken, zijn bariton, te vaak door de mangel c.q. vocoder te halen. Warmhartige menselijkheid is daardoor meestentijds vervangen door mechanische kilte. Ronduit bizar. Het andere nieuwe aan Lambchop 2.0 zijn electrobeats. Ze zijn een vervolg op de samenwerking van Wagner met twee Lambchop-collega’s onder de naam HeCTA (The Diet, 2015). Ditmaal koos Wagner voor minder felle varianten. Op zich is er niets mis met die milde elektronica. James Blake zou het boeiende, nogal abstracte Directions To The Can kunnen coveren. Wagner heeft lef. FLOTUS heeft twee lange composities. Het bijna twaalf minuten durende In Care Of 8675309 houdt de spanning er niet in. Het nog zes minuten langere The Hustle daarentegen is het albumhoogtepunt. Het is geen remake van de discohit van Van McCoy uit 1975, maar een uitgekiend opgebouwd electropopnummer met normale zang. De vocale inconsequentie van The Hustle maakt het eigenlijk nog erger: het in aanleg verre van slechte FLOTUS was zoveel aantrekkelijker geweest als Wagner niet als een robot had willen klinken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...