album
indie

Protomartyr

Formal Growth In The Desert

DOMINO/V2

Je kan Protomartyr wel uit Detroit halen – en voor de opnames van een nieuwe plaat in een Texaanse woestijn droppen – maar je haalt Detroit niet zomaar uit Protomartyr. Bovendien is de Motor City van oudsher natuurlijk net zo goed een woestijn, benadrukt ook zanger Joe Casey, maar dan in de vorm van een met beton, verval, misdaad en armoede volgeplempte jungle.

Al gaat ’t tegenwoordig wat beter met de stad. Én met Casey, want op ‘transitieplaat’ Formal Growth In The Desert schudt hij het recente malheur – de dood van z’n reeds lang zieke moeder, gelazer met inbraken in het ouderlijk huis – van zich af en vindt hij de kracht om alsnog wat van z’n leven te maken, zowaar geïnspireerd door iets ‘aards’ als het vinden van een huwelijkspartner. Of misschien tóch wel door de weidsheid van die prairie, die hij in Elimination Dance kort aanstipt (‘In the desert I was humbled / Seeing what a thousand years of ice did’). Maar dat terzijde. Belangrijker is dat ook Protomartyr hier enorme sprongen maakt. Wat heet, het permanent onder hoogspanning staande Formal Growth In The Desert is met afstand hun beste, rijkste en meest bezielde plaat.

Weg is dat soms rommelig schurende geluidsbeeld, die bonkige ritmiek en de soms naar mompelniveau afdalende ‘zang’ van Casey – ervoor in de plaats kwamen bravoure, slagkracht, tonnen dynamiek en een soms ongenadig tempo; het bijna poppunk-achtige (!) For Tomorrow is waarschijnlijk zelfs het snelste nummer dat ze ooit opnamen. En nooit eerder klonk de band zo helder en melodieus, zonder dat er overigens iets van hun typerende stekeligheid verloren gaat. Of je ze wel met elkaar mag vergelijken doet er even niet toe: wie dacht dat bands als IDLES, Fontaines D.C. en – welja – Tramhaus de postpunklat nu écht wel pesterig hoog hebben gelegd, heeft even buiten Joe Casey en zijn geweldenaren gerekend. ‘Jullie beginnen een écht goede band te worden’, complimenteerde collega Engelshoven de heren in zijn recente OOR-interview. Voorlopig het understatement van het jaar.

Neem nu een abonnement op OOR en ontvang Formal Growth In The Desert van Protomartyr gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome
concert

Fred Again.. vertedert en verwent het publiek in Ziggo Dome

De aantrekkingskracht van Frederick John Philip Gibson is echt something else. Het fenomeen, groot geworden met sad bangers voor nachtelijke ...

Recensie: Protomartyr - Formal Growth In The Desert (album) | OOR