album
pop

Frank Turner

Be More Kind

POLYDOR/UNIVERSAL

Laten we eerlijk zijn, lieve Frank Turner-fans, de laatste twee albums van onze favoriete punktroubadour waren niet bepaald geweldig, toch? Is ook niet zo gek. Hoeveel ‘goudeerlijke’ platen met ‘opgestroopte mouwen’ kun je nou helemaal maken?

Met Be More Kind is de Brit inmiddels aangekomen bij nummer zeven en gelukkig: hij is beter in vorm dan de laatste jaren. Een stuk beter. Niet dat Mr. Turner schokkende nieuwe paden bewandelt – al vindt ie zelf, net zoals alle artiesten die een nieuwe plaat maken, van wel en lezen we ‘out of my comfort zone’ en ‘do something different’ in de bio – maar de liedjes zijn simpelweg een paar klassen beter. Akoestische opener Don’t Worry bijvoorbeeld. Dat met z’n handclaps en classic Frank Turner-wijsheden als ‘don’t let your heart get hardened into stone, or lose yourself in looking at your phone’ net zo goed op het nog altijd onovertroffen tweede album Love Ire & Song (2008) had kunnen staan. Net zoals tweede track 1933, waarop het tempo (natuurlijk) omhoog gaat, de mondharmonica uit de kast wordt getrokken en Turner na albums over het weglopen voor de liefde eindelijk weer eens iets politieks te melden heeft. De titel refereert naar het jaar dat Hitler aan de macht kwam, maar met een zin als ‘the first time it was a tragedy, the second time it’s a farce’ slaat ie ook een brug naar het heden. Want ja, ook deze ‘ignorant Englishman’ heeft iets te zeggen over het Amerika van Trumpie. Op Make America Great Again bijvoorbeeld, dat misschien een beetje makkelijk is, maar wel gewoon een verslavend leuk liedje is. De titeltrack is geïnspireerd op het gedicht Leçons Des Ténèbres van de Australische auteur Clive James. Turner maakt er een levensles van: zorg dat je nu een beetje lief voor elkaar bent, anders kijk je op het einde van je leven in de spiegel en heb je spijt. En dus zingt ie in liefdesliedje Going Nowhere: ‘Our youth and my beauty may slip away, but I can try and make you happy every day.’ Ook Brave Face en There She Is zijn voor z’n vriendinnetje, waarna de zanger afsluit met een paar levenslessen: we moeten bruggen bouwen (Common Ground), er is altijd hoop (The Life Boat) en als we naar elkaar luisteren komt het best goed (Get It Right). Het is dan al lang duidelijk: Frank Turner schrijft betere liedjes als ie een beetje gelukkig is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Frank Turner - Be More Kind (album) | OOR