album
pop

Hot Chip

Freakout/Release

DOMINO/V2

Zijn ze indie? Zijn ze disco? Of bijna een clubact? Je lastig laten profileren werkt al bijna twintig jaar in het voordeel van Hot Chip: het Britse vijftal trekt even makkelijk een Berghain-kantine als een Lowlands-tent vol. Nu indiesoul en nu-disco de festivalweides domineren (looking at you Polo & Pan, Jungle en Parcels) komt Hot Chip – vast niet geheel ontoevallig – na de meditatieve electrotechno van A Bath Full Of Ecstasy (2019) in het reine met de onversneden funkinvloeden die hun eerste platen tot cultklassiekers maakten.

Toetsenist en producer Joe Goddard dook tijdens de pandemie zijn gigantische platenkast in en kwam met talloze ideeën naar de repetities. Neem de eerste sample die hij tijdens de eerste samenkomst van de band in jaren tot leven wekte: dat was er een van de Universal Togetherness Band. Een voortreffelijk idee over samensmelting zonder het origineel te verbasteren of te clean te maken. En zo weet je al meteen: Hot Chip mag dan wel behoorlijk in de buurt komen van bovengenoemde succesbands, niets onder leiding van Alexis Taylor en Joe Goddard verliest integriteit. De kenmerkende Hot Chip-quirks zijn alom aanwezig op Freakout/Release en de aanwezige inspiratiebronnen (altijd Prince, maar ook verdwenen boogiebands en Soulwax-achtige geluiden krijgen flirts) worden met respect en duidelijk – wat zeg ik, met felknipperende neonlichten – aangeduid. Zoals de albumtitel al doet vermoeden, verliest Hot Chip zich op Freakout/Release niet alleen in nerdy, lichtelijk ingehouden electropop, maar laat het ook eens de teugels hangen. De normaal altijd gematigde Taylor zingt ineens met distortion, er zijn drops te horen die Martin Garrix bijna nog niet zou aandurven en er is een rapfeature van Cadence Weapon. Los van elkaar niet iets om van op te kijken, maar in het geval van een Hot Chip-album flink wat peper in de reet. Natuurlijk prijken de nummers in vaste formule ook op de tracklist (Broken, Miss The Bliss), maar die voelen als welkome afwisseling tussen de uitstappen die Hot Chip maakt. Je voelt het aan alles: ein-de-lijk mogen ze weer. Al die inspiratie vloeit eruit en versmelt tot een expressief, eclectisch Gesamtkunstwerk van electro, funk, hiphop, pop en indie. Dat we nog steeds flink wat te ontladen hebben met z’n allen, bewijst Freakout/Release maar al te goed.

Hot Chip op vinyl!

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s, zoals Freakout/Release van Hot Chip. Kijk hier voor het aanbod.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
Pinkpop kondigt nog eens 17 nieuwe namen aan
nieuwe namen

Pinkpop kondigt nog eens 17 nieuwe namen aan

Onder andere Warpaint, The Haunted Youth en Tom Odell komen naar Landgraaf. Eerder werden P!NK, Robbie Williams en RHCP al ...
Gigi's Recovery
album
The Murder Capital

Gigi’s Recovery

‘Strange feeling I’m dealing with / I can’t admit it, I lose my… grip.’ Het ultrakorte Existence is de aftrap ...

Recensie: Hot Chip - Freakout/Release (album) | OOR