album
Indie

MARK LANEGAN BAND

Gargoyle

HEAVENLY/PIAS

Ik moet nog steeds wennen aan Mark Lanegan 2.0. Dat hij na het gitzwarte Bubblegum uit 2004 definitief afkickte, vervolgens hyperproductief werd en zijn gouden baritonstem leek uit te lenen aan iedereen die een aanvraag indiende. Dat hij synthesizers . . .

Na een ontmoeting in 2012 naar aanleiding van Blues Funeral begreep ik dat de mythe rond zijn persoon niet meer strookt met de werkelijkheid. Ja, hij lag ooit in de goot en nee, hij is niet zijn vriend Kurt Cobain achterna gegaan. Net als Greg Dulli, die samen met Josh Homme wat hand- en spandiensten verleent op Gargoyle. Het is een grofkorrelig klinkende plaat vol elektronica en bijpassend gitaarwerk geworden, een stuk minder klinisch en dun dan op voorganger Phantom Radio. Lanegan brengt zijn gothic disco hier schurender dan New Order of Depeche Mode, al is de insteek wederom behoorlijk luchtig. Aanstekelijk zelfs: Gargoyle bevat met Death’s Head Tattoo, Nocturne, Beehive en Emperor pakkende indiehitjes. Zelfs de rustpunten Blue Blue Sea en Sister doen niet zwaar aan, al staat het vocabulaire van Lanegan nog altijd vol met woorden als demons, morphine en destruction. Gargoyle klinkt ongedwongen, bijna speels soms, en is de meest toegankelijke plaat in zijn oeuvre geworden. Het blijft raar, maar ik geloof dat ik het nog leuk vind ook. Geen Whiskey For The Holy Ghost, maar dansen op een spaatje rood.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...

Recensie: MARK LANEGAN BAND - Gargoyle (album) | OOR