album
Pop

COLDPLAY

Ghost Stories Live 2014

De mooiste hemelvaart ooit is die van Remedios de Schone in Honderd Jaar Eenzaamheid, meegevoerd door de wind en hangend aan een paar lakens die ze op het bleekveld opschudde. Met deze gebeurtenis onderstreepte schrijver Gabriel García Márquez de lichtzinnigheid van zijn schitterende personage – het meisje was . . .

Zijn band kijkt er niet van op, vervreemdende gebeurtenissen als deze worden nu eenmaal stoïcijns gadegeslagen in het ‘magisch-realisme’. Coldplay omarmt deze kunststroming vol overtuiging in zijn nieuwe liveshows. Er is een laserharp, er is LED-verlichting en een piano die zélf de partijen van Magic afwerkt (knipoogje naar John Cage). De band trekt alles uit de kast om de magie te laten werken, zo’n vijftien jaar na Parachutes. Want een eenvoudig liedje spelen volstaat niet meer, dat wordt wel duidelijk op de cd-versie in dit pakket. De integrale uitvoering van Ghost Stories (2014)mist de explosiviteit van een rockband. Door de elektronische instrumenten en vlekkeloze Chris Martin is de audioregistratie gewoon het studioalbum met wat krijsende madammen als publiek. De meerwaarde zit in de film. Dat deze stijf staat van het effectbejag is begrijpelijk – of had u de grootste band ter wereld liever op een krukje gezet, met een harige, groene sweater en een volle asbak? Coldplay is Nirvana niet. Coldplay heeft een reputatie te bewaken als het om betoverende shows gaat. En dat lukt aardig tijdens dit amfitheaterconcert in Los Angeles. Het is intiem, vriendelijk, een beetje slaapverwekkend soms, maar altijd stijlvol. Alleen tijdens het potsierlijke A Sky Full Of Stars dwarrelt er nog confetti naar beneden. De Hemel heeft ons Remedios de Schone nooit teruggegeven. Chris Martin mogen we houden, met een vrachtwagenlading confetti als bonus. Zou dat een teken van God zijn, denkt u?

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: COLDPLAY - Ghost Stories Live 2014 (album) | OOR