album
pop

Glen Hansard

Between Two Shores

ANTI-/EPITAPH

Stel je eens voor hoe Wheels On Fire, liedje drie van dit nieuwe album van Glen Hansard, live moet gaan klinken. Een stuk rauwer, gevoeliger en instrumentaal spetterender dan deze studioversie, toch? Ongetwijfeld. En dat is het dingetje met de platen van deze Ierse singer-songwriter, die – ook een beetje door zijn vriendschap met Eddie Vedder – al jaren kan rekenen op uitverkochte grote zalen.

Hij is geen sterke studioartiest, geen muzikant wiens talenten zich goed vertalen naar plaat. Achtste poging Between Two Shores is geen uitzondering op die regel. Opnieuw schreef Hansard tien singer-songwriterliedjes die, hoewel de teksten wél sterker zijn dan die van menig ander, puur muzikaal genomen nogal kleurloos uit de verf komen. En waar de ambachtsman je live meermaals op een avond met een grommende uithaal bij de strot pakt, is ook zijn zang op dit album weer erg eentonig en mak. Eenmaal aangekomen bij de traag voortkabbelende fluisterliedjes die de tweede helft van de plaat vullen, hoop je stiekem dat Markéta Irglová, met wie Hansard The Swell Season vormde, ineens opduikt voor de nodige vocale variatie. Helaas is de instrumentale aankleding van de songs ook niet van een opvallend soort stof. We horen pompeuze violen (Your Heart’s Not In It) en saai orgelspel (Wheels On Fire), standaard gitaarslagen (Wreckless Heart) en onopvallende drums (vrijwel iedere song). Er is flink uitgeschoten met de blazers, die om de haverklap hun voorspelbare patronen puffen. Aan de ene kant maakt het helemaal niets uit dat Between Two Shores zo’n saai werkje is. Dat Hansard er op een podium meer van weet te maken is bijna gegarandeerd. Aan de andere kant is het natuurlijk erg jammer dat een singer-songwriter van zijn klasse er nooit in slaagt om een plaat te maken die de magie van zijn liveshows ook maar een beetje benaderd. Hansard blijft hierdoor een muzikant wiens naam je gewoonweg vergeet wanneer hij niet toert. Zonde.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Glen Hansard - Between Two Shores (album) | OOR