album
indie

Alex G

God Save The Animals

DOMINO/V2

We kenden hem een aantal jaren als (Sandy) Alex G vanwege klachten van een naamgenoot, maar Alexander Giannascoli uit Philadelphia heeft de artiestennaam die hij al van kinds af aan gebruikte terug. De inmiddels 29-jarige doe-het-zelver die een buzz veroorzaakte met zijn Bandcamp-releases is nu toe aan zijn vierde album op het Domino-label. God Save The Animals is weer net zo’n even boeiende als raadselachtige plaat als voorganger House Of Sugar uit 2019.

In de basis maakt Alex G vrij introspectieve folky indiepopliedjes – in het verleden werd hij vaak met Elliott Smith vergeleken. Dat hoor je niet echt meer terug in het rootsy Runner en Mission, waarin hij vooral als een traditionele singer-songwriter uit de Neil Young-school klinkt. Maar Alex G heeft ook een psychedelische kant, die voor verwondering zorgt. Dan gaat hij altijd klooien met stemvervormers. Het melancholieke After All weet met een hemels koor van hoog opgepitchte stemmen in het refrein op een gekke manier te ontroeren. In het rond een repetitief pianomotiefje gebouwde S.D.O.S. klinkt hij eerst als Darth Vader en vervolgens als een parodie op een autotune-rapper. Meer dan de helft van de plaat bestaat uit dit soort wonderlijke stukken, die wel heel overzichtelijk zijn ingespeeld met drums, bas, gitaar en piano. De rare zang lijkt een gimmick, maar zijn melodieën zijn prachtig en het geheel klopt. ‘My teacher is a child with a big smile and no bitterness’, klinkt het in No Bitterness. ‘I have done a couple bad things’ elders. Alex G wil terug naar de onschuld en gebruikt daarvoor letterlijk kinderlijke goed/kwaad-stemmen. Hij sluit af in het hier en nu en zonder effecten met Miracles en Forgive, twee fraaie folkrocksongs die bevestigen dat Alex G gewoon een prima singer-songwriter is.

Neem nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR en ontvang ‘God Save The Animals’ van Alex G gratis op vinyl! Als je een jaarabonnement (€66,95) neemt kun je twee platen uitkiezen. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome
concert
new order

New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome

Twee ballerina's, zij aan zij. Rodeorijders die perfect, midden in het frame, op hun ros blijven deinen. Luchtbeelden van moderne ...
Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom
nieuws
sufjan stevens

Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom

Sufjan Stevens ondergaat een intensieve behandeling voor het Guillain-Barré-syndroom, een spierziekte die mensen volledig kan verlammen ...
Laugh Track
album
The National

Laugh Track

The National dreigde in het museum te verdwijnen. Kijk eens naar de hoes van First Two Pages Of Frankenstein, het ...

Recensie: Alex G - God Save The Animals (album) | OOR