album
indie

Alex G

God Save The Animals

DOMINO/V2

We kenden hem een aantal jaren als (Sandy) Alex G vanwege klachten van een naamgenoot, maar Alexander Giannascoli uit Philadelphia heeft de artiestennaam die hij al van kinds af aan gebruikte terug. De inmiddels 29-jarige doe-het-zelver die een buzz veroorzaakte met zijn Bandcamp-releases is nu toe aan zijn vierde album op het Domino-label. God Save The Animals is weer net zo’n even boeiende als raadselachtige plaat als voorganger House Of Sugar uit 2019.

In de basis maakt Alex G vrij introspectieve folky indiepopliedjes – in het verleden werd hij vaak met Elliott Smith vergeleken. Dat hoor je niet echt meer terug in het rootsy Runner en Mission, waarin hij vooral als een traditionele singer-songwriter uit de Neil Young-school klinkt. Maar Alex G heeft ook een psychedelische kant, die voor verwondering zorgt. Dan gaat hij altijd klooien met stemvervormers. Het melancholieke After All weet met een hemels koor van hoog opgepitchte stemmen in het refrein op een gekke manier te ontroeren. In het rond een repetitief pianomotiefje gebouwde S.D.O.S. klinkt hij eerst als Darth Vader en vervolgens als een parodie op een autotune-rapper. Meer dan de helft van de plaat bestaat uit dit soort wonderlijke stukken, die wel heel overzichtelijk zijn ingespeeld met drums, bas, gitaar en piano. De rare zang lijkt een gimmick, maar zijn melodieën zijn prachtig en het geheel klopt. ‘My teacher is a child with a big smile and no bitterness’, klinkt het in No Bitterness. ‘I have done a couple bad things’ elders. Alex G wil terug naar de onschuld en gebruikt daarvoor letterlijk kinderlijke goed/kwaad-stemmen. Hij sluit af in het hier en nu en zonder effecten met Miracles en Forgive, twee fraaie folkrocksongs die bevestigen dat Alex G gewoon een prima singer-songwriter is.

Neem nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR en ontvang ‘God Save The Animals’ van Alex G gratis op vinyl! Als je een jaarabonnement (€66,95) neemt kun je twee platen uitkiezen. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Alex G - God Save The Animals