album
Avant-garde

DANIEL LANOIS

Goodbye To Language

ANTI-/EPITAPH

Daniel Lanois werkte begin jaren tachtig mee aan ettelijke ambientalbums van Brian Eno, die hem vervolgens binnenloodste bij U2, waarna hij als producer werd aangetrokken door uiteenlopende grootheden als Peter Gabriel, Bob Dylan, The Neville Brothers, Emmylou Harris en Willie Nelson.

In diezelfde periode maakte de Canadees met Acadie en For The Beauty Of Wynona een tweetal opmerkelijke soloplaten, maar gaandeweg wist het rockidioom hem steeds minder te boeien. Uitgezonderd het titelloze debuut van zijn project Black Dub met als zangeres Trixie Whitley, houdt Lanois het sinds een jaar of tien bij instrumentale muziek, waarbij hij improvisaties gebruikt om er middels sampler en allerlei andere machines composities mee te construeren. De atmosferische afsluiter van het behoorlijk experimentele Flesh And Machine blijkt nu de opmaat naar het al even veelzeggend getitelde Goodbye To Language, dat enkel en alleen bestaat uit klanken van zijn eigen pedal steel en de lap steel van Rocco DeLuca. Niet voor niets draagt een van de twaalf betrekkelijk korte stukken de achternaam van Erik Satie, een van Eno’s voorlopers uit het begin van de vorige eeuw, want dit gewichtloos klinkende album laat zich al wegzwevend beluisteren als een soort ambient Americana.

 

Goodbye To Language gratis thuis ontvangen, samen met het geweldige nieuwe Wilco-album SchmilcoNeem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
nieuws
The Tragically Hip

In Memoriam: Gord Downie (1964-2017)

‘We lost one of the very best of us’, zei een zichtbaar aangeslagen premier Justin Trudeau gisteren naar aanleiding van ...