album
pop

Gorillaz

The Now Now

PARLOPHONE/WARNER

Het is hollen of stilstaan bij Gorillaz. Vlak na Plastic Beach (2010) verscheen het tussendoortje The Fall en iets meer dan een jaar na Humanz is hier al The Now Now, dat qua bescheiden opzet wel doet denken aan The Fall.

De hele cartoonkant van Gorillaz heb ik nooit echt gevolgd – sorry Jamie Hewlett – maar The Now Now schijnt in die parallelle wereld een soloplaat van 2-D te zijn. Damon Albarn dus, en hij heeft ‘m vast op melancholy hill gemaakt. Na de overvolle gastenlijst op het ook muzikaal erg drukke Humanz komen hier alleen George Benson (wat gitaarwerk in Humility) en Snoop Dogg en Jamie Principle in Hollywood voorbij. Dat zijn gelijk prijsnummers, die het ingetogen karakter van de plaat goed neerzetten. Humility is zomers, charmant en licht funky, Hollywood heeft een onderkoelde hiphopgroove die het ook lekker doet in de zon. Ook de desolate synthpop van Tranz is goed te behappen, maar daarna vervalt de plaat toch wel in middelmatige, melancholieke electropop met af en toe een aardige beat waarin nauwelijks nog iets opmerkelijks gebeurt. Albarn zingt over eenzaamheid en tussen de regels door over politiek, maar het klinkt eerder verveeld dan indringend. Wat Humanz teveel had – vocalisten, afwisseling, gekkigheid – heeft The Now Now te weinig. Albarn is de balans van wat een sterke Gorillaz-plaat kan zijn een beetje kwijt. Hij had het beter bij een EP kunnen laten, want het is het vaak nét niet.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Gorillaz - The Now Now (album) | OOR