album
indie

Young Fathers

Heavy Heavy

NINJA TUNE/PIAS

Young Fathers levert dubbele gevoelens op voor de muziekschrijver. Het Schotse drietal, winnaars van de Mercury Prize in 2014, zorgt aan de ene kant voor totale verrukking. Ze tillen je een stukje op en vuren dan een confettikanon in je gezicht af. Het is het prettigste gevoel dat je je als luisteraar kunt voorstellen. Heftig natuurlijk, maar er gebeuren zoveel geweldige dingen dat je het maar over je heen laat komen.

De andere kant van die medaille is dat het voor de muziekschrijver schier onmogelijk is deze belevenis in woorden te vatten. Alsof je een kopje soep moet opdienen in een vergiet. Young Fathers doet doorgaans wat je niet verwacht en varieert daar dan weer op. Versnellen en vertragen, nieuwe geluiden toevoegen en daarna een nieuwe insteek zoeken. De stijl is vloeibaar, veel concreter dan ‘cirkelend rond elektronica en hiphop’ gaat het niet worden. Met de albums White Men Are Black Men Too (2015) en Cocoa Sugar (2018) kwam deze benadering tot een hoogtepunt. En dat punt lijkt op Heavy Heavy niet meer bereikt te worden. Met de nadruk op ‘lijkt’, want tegelijkertijd is er de twijfel of je die oude albums nu al volledig doorgrond hebt, laat staan deze nieuwe. Denk niet dat je meer snapt door de teksten te bestuderen. ‘A horse on its back / A line that is broad / A hand in the way / A sound towards God / The back of thе spoon / Is not what the world is’ (I Saw). Tja, zeg het maar. Heavy Heavy staat vol nummers waarin het om cadans draait. Een locomotief die op stoom komt, waarna dat ritme wordt onderzocht en voorzien van nieuwe lichtjes, kleuren en prettige haperingen. Eerder kreeg de band niet genoeg van het afwisselen en toevoegen van elementen op die oercadans. Nu is dat minder. En minder kan ook meer zijn, zeker als er verdieping wordt gezocht, maar Young Fathers lijkt vooral die ongrijpbare brok muziek met tekst wat eenvoudiger te willen presenteren, waarbij het jeugdig enthousiasme iets getemperd is. Nog steeds blijft er dan nog een berg veelkleurige edelstenen op die je volledige aandacht vragen en zoeken. Het zijn en blijven geweldenaren.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang Heavy Heavy van Young Fathers gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: Young Fathers - Heavy Heavy (album) | OOR