album
SINGER-SONGWRITER/INDIEROCK

MOUNTAIN GOATS, THE

Heretic Pride

4AD/V2

De song catalog op zijn site telt inmiddels 499 liedjes, mijn iTunes 308, dus ja, ik mag me een fan noemen en nee, geen idee waar ik die laatste 181 liedjes vind. Hier zijn er weer dertien. Dertien verhalen over een mislukte schrijver van spionagethrillers, een zelfverzonnen cult . . .

Het moet eruit, en het gros van de liedjes op Heretic Pride rockt voor zijn doen dan ook behoorlijk. Vaste begeleiders als Peter Hughes (bas), Franklin Bruno (piano) en producer John Vanderslice (synths), mannen met allemaal een eigen carrière in de lo-fi/singer-songwriter/indierockhoek, stuwen de liedjes energiek voort, waarbij vooral de droge klappen van drummer John Wurster opvallen, want ver voorin de mix geplaatst. Eigenlijk halen de geliefde tranentrekkers (San Bernadino, So Desperate, Tianchi Lake; breekbaar, verstild, melancholisch) deze keer de vaart uit het album. Op zichzelf zijn het welkome aanvullingen op zijn songcatalogus, maar Heretic Pride had beter drie kwartier, of voor mijn part een half uur doorgedenderd, als de ‘boze’ plaat in het oeuvre van de neo-folkie. Na de drift komt de loutering via New Zion en Sept 15, 1983, twee geslaagde reggae-adaptaties – zowaar een noviteit na 513 liedjes (in zeventien jaar). Liedje 500, de mp3 Down To The Ark, zag reeds op Super Tuesday het licht. Darnielle doopte zijn pen speciaal voor de gelegenheid voor de radioshow Weekend America van de Amerikaanse publieke omroep nog eenmaal in gal.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: MOUNTAIN GOATS, THE - Heretic Pride (album) | OOR