album
Pop

Jett Rebel

Hits For Kids

Nederland lijkt een nieuwe rockheld te hebben. Zijn naam is Jelte Tuinstra, maar Jett Rebel past beter. Hij bracht eerder twee EP’s uit (samengebracht op het album Venus & Mars), maar de slechts 23-jarige alleskunner beschouwt Hits For Kids als zijn echte debuut. Alleskunner? Ja, want net als een van zijn vele helden – Prince in dit geval – schreef, arrangeerde, speelde en zong hij alles op het album helemaal zelf. Alleen liet hij de productie over aan Tony Platt, bekend van grootheden als Bob Marley en AC/DC. Jelte koos hem vanwege de sfeer in zijn werk met Foreigner.

Dat alles zelf willen doen komt voort uit zijn ambitie, gekoppeld aan adhd. Onrust vertaald naar een tiental instrumenten, psychedelica, groove, funk, rock, pop en vocale harmonieën. Het uitgangspunt: liedjes maken over lief zijn voor elkaar. Hij spreekt tevens zijn waardering uit voor zijn zusje (of zou hij haar eigenlijk liever zelf hebben willen zijn?) en bezingt het ouder worden en de onrust als hij zonder sigaretten zit. Snelle Jelte contstateert zelfs dat een beetje rust hem geen kwaad zou doen. Muzikaal stuitert hij alle kanten op. Opener Pineapple Morning rockt wispelturig en bevat schitterende breaks, bruggetjes, wendingen, tempowisselingen en een machtige melodielijn. Jett Rebel klinkt opgejaagd, maar ook dat is precies zoals hij is. Later horen we hoe ook Prince, Lenny Kravitz en The Beach Boys hem op speelse wijze geïnspireerd moeten hebben. Sommige op elkaar gestapelde stemmenlagen roepen zelfs Queen even in herinnering. Maar het meeste indruk maakt hij hier in Baby, als hij alleen met een simpel orgeltje uiteindelijk volledig uit zijn plaat gaat en krijst dat hij geen gebroken hart wil. Ook bijzonder is het a capella gebrachte slotakkoord Harmony, zijn eigen Imagine: ‘We are all born on the same world and it’s not that hard to share / We need harmony.’ Iedereen houdt van deze jongen. Meisjes vallen op hem en Jelte blijft ze trouw bezingen. Hij verklaart Mary Anne perfect te begrijpen, omdat hij alles van jongens weet. Een deel van dat geslacht valt ook als een blok voor hem, of zou dat alleen zijn vanwege die oogschaduw van dit podiumbeest? Hoe dan ook, Jett Rebel blijft het tweede deel van zijn naam eer aan doen. Het zal de David Bowie of Marc Bolan in hem zijn. Het eerste deel van zijn naam was ooit een single van Paul McCartney. De ware ambitie van Jelte blijft, zo verklaarde hij onlangs in HP/De Tijd, om net als die Beatle ooit een grote uitverkochte show van drie uur te kunnen geven met alleen liedjes die iedereen kent en goed vindt. Zover is het nog lang niet. Maar een paar nieuwe klassiekers-in-de-dop staan er op deze Hits For Kids weer wel. En uitverkopen doen zijn – iets kleinere – shows voorlopig ook allemaal. Nederland heeft een nieuwe rockheld indeed!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Jett Rebel - Hits For Kids (album) | OOR