album
Pop

Jett Rebel

Hits For Kids

Nederland lijkt een nieuwe rockheld te hebben. Zijn naam is Jelte Tuinstra, maar Jett Rebel past beter. Hij bracht eerder twee EP’s uit (samengebracht op het album Venus & Mars), maar de slechts 23-jarige alleskunner beschouwt Hits For Kids als zijn echte debuut. Alleskunner? Ja, want net als . . .

Dat alles zelf willen doen komt voort uit zijn ambitie, gekoppeld aan adhd. Onrust vertaald naar een tiental instrumenten, psychedelica, groove, funk, rock, pop en vocale harmonieën. Het uitgangspunt: liedjes maken over lief zijn voor elkaar. Hij spreekt tevens zijn waardering uit voor zijn zusje (of zou hij haar eigenlijk liever zelf hebben willen zijn?) en bezingt het ouder worden en de onrust als hij zonder sigaretten zit. Snelle Jelte contstateert zelfs dat een beetje rust hem geen kwaad zou doen. Muzikaal stuitert hij alle kanten op. Opener Pineapple Morning rockt wispelturig en bevat schitterende breaks, bruggetjes, wendingen, tempowisselingen en een machtige melodielijn. Jett Rebel klinkt opgejaagd, maar ook dat is precies zoals hij is. Later horen we hoe ook Prince, Lenny Kravitz en The Beach Boys hem op speelse wijze geïnspireerd moeten hebben. Sommige op elkaar gestapelde stemmenlagen roepen zelfs Queen even in herinnering. Maar het meeste indruk maakt hij hier in Baby, als hij alleen met een simpel orgeltje uiteindelijk volledig uit zijn plaat gaat en krijst dat hij geen gebroken hart wil. Ook bijzonder is het a capella gebrachte slotakkoord Harmony, zijn eigen Imagine: ‘We are all born on the same world and it’s not that hard to share / We need harmony.’ Iedereen houdt van deze jongen. Meisjes vallen op hem en Jelte blijft ze trouw bezingen. Hij verklaart Mary Anne perfect te begrijpen, omdat hij alles van jongens weet. Een deel van dat geslacht valt ook als een blok voor hem, of zou dat alleen zijn vanwege die oogschaduw van dit podiumbeest? Hoe dan ook, Jett Rebel blijft het tweede deel van zijn naam eer aan doen. Het zal de David Bowie of Marc Bolan in hem zijn. Het eerste deel van zijn naam was ooit een single van Paul McCartney. De ware ambitie van Jelte blijft, zo verklaarde hij onlangs in HP/De Tijd, om net als die Beatle ooit een grote uitverkochte show van drie uur te kunnen geven met alleen liedjes die iedereen kent en goed vindt. Zover is het nog lang niet. Maar een paar nieuwe klassiekers-in-de-dop staan er op deze Hits For Kids weer wel. En uitverkopen doen zijn – iets kleinere – shows voorlopig ook allemaal. Nederland heeft een nieuwe rockheld indeed!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Jett Rebel - Hits For Kids (album) | OOR