album
Avant-garde

The Pop Group

Honeymoon On Mars

FREAKS R US/V2

Die mannen hebben er zin in, zeg. Eerst laten ze ons 35 jaar wachten op een nieuwe plaat, het lang niet misse Citizen Zombie van vorig jaar, en nu is er alweer een nieuwe. Met een paar verrassingen in de producersstoel: niet hitman Paul Epworth, zoals bij de vorige gelegenheid, maar Dennis Bovell, de Britse dublegende die in 1979 ook dat spraakmakende debuut Y in de verf zette.

In drie nummers geeft hij het roer over aan Hank Shocklee, vooral legendarisch wegens zijn productiewerk (als lid van Bomb Squad) voor boze-zwarte-mannen-hiphopgroep Public Enemy. Dat veronderstelt dan in ieder geval een zekere ideologische verbondenheid. Als vanouds doemen er weer beelden op van paranoia, complottheoriën en aan dystopie uiteenvallende samenlevingen, vooral gedragen door de op de rand van gekte balancerende voordracht van Mark Stewart. Ondanks de inbreng van Bovell ligt Honeymoon On Mars net als Citizen Zombie meer in het verlengde van Stewarts flink uitgedijde solodiscografie dan van die paar flink naar freejazz en andere gekte overhellende Pop Group-platen. Toch zit die geest er wel degelijk in, en slaat de dwarse anarchie soms verheffend toe. Shocklee houdt de structuren beter in de gaten dan Bovell, maar juist die dreiging van chaos en totale vrijheid tekent de identiteit van The Pop Group. Fijn dat ze er weer zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...