album
rock

dEUS

How To Replace It

PIAS

Tijd heelt alle wonden. Soms is het goed gevoelens puur te uiten en iemand daar rauw en meedogenloos mee op zijn dak te vallen, meestal is het beter wat afstand te nemen en er achteraf ook met de nodige zelfreflectie naar te kijken of, zoals in het geval van Tom Barman, songs over te schrijven. Dat is ook precies de reden waarom How To Replace It niet heel boos of verdrietig, maar hier en daar slechts verbitterd of zelfs liefdevol en vergevingsgezind klinkt.

Barman blijft naast een Vlaams fenomeen, dat schijnbaar weinig moeite heeft zijn tijd te verdelen tussen uiteenlopende muzikale en anderszins kunstzinnige disciplines, ook gewoon een heerlijk gecompliceerd mens met persoonlijke conflicten en de nodige relatiebreuken. Hij kan ook nog altijd – hoe goed Magnus ook was en hoe lekker TaxiWars nog altijd is – erg goed focussen, gelet op hoe hij hier als stuurman/componist van dEUS opnieuw koers zet richting nieuwe, ideeënrijke creaties, vol dramatiek en emoties, maar ook fris en avontuurlijk speelplezier. Afstand nemen en vaker luisteren kan ook voor recensenten verzachtend en geestverrijkend werken. Waar een eerste kennismaking met dit achtste studioalbum (het eerste in tien jaar) nog tot de op zich plausibele conclusie ‘typisch dEUS’ had kunnen leiden, daar blijkt zich naarmate de tijd vordert een groeidiamant van jewelste te ontpoppen.

Natuurlijk zijn de stem en ook de handtekening van Barman in sommige melodielijnen en accenten heel herkenbaar. Maar hoe spannend is dat speelse, soms qua groove en jazzy benadering zowel naar het dEUS van eind jaren negentig als zijn andere groepen neigende Simple Pleasures niet? Of hoe poppy en helemaal van nu klinkt die laag gezongen track 1989 niet, met al die synths? En hoe ongemeen prachtig is die ogenschijnlijk simpele en tijdloze, maar tevens zo gepassioneerd venijnige pianoballad Love Breaks Down niet? dEUS is terug en blijkt in topvorm. De urgentie waarmee Barman en zijn mannen in de titelsong in koorvorm richting climax koersen en met het Franstalige Le Blues Polaire verleidelijk en rauw dit nieuwe meesterwerk afronden, mag bijna 34 jaar na de oprichting van dEUS gerust groots genoemd worden.

Neem nu een abonnement op OOR en ontvang How To Replace It van dEUS gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod. In de nieuwe OOR vertelt Tom Barman alles over de eerste dEUS in tien jaar: bestel ‘m hier.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: dEUS - How To Replace It