album
rock

dEUS

How To Replace It

PIAS

Tijd heelt alle wonden. Soms is het goed gevoelens puur te uiten en iemand daar rauw en meedogenloos mee op zijn dak te vallen, meestal is het beter wat afstand te nemen en er achteraf ook met de nodige zelfreflectie naar te kijken of, zoals in het geval van Tom Barman, songs over te schrijven. Dat is ook precies de reden waarom How To Replace It niet heel boos of verdrietig, maar hier en daar slechts verbitterd of zelfs liefdevol en vergevingsgezind klinkt.

Barman blijft naast een Vlaams fenomeen, dat schijnbaar weinig moeite heeft zijn tijd te verdelen tussen uiteenlopende muzikale en anderszins kunstzinnige disciplines, ook gewoon een heerlijk gecompliceerd mens met persoonlijke conflicten en de nodige relatiebreuken. Hij kan ook nog altijd – hoe goed Magnus ook was en hoe lekker TaxiWars nog altijd is – erg goed focussen, gelet op hoe hij hier als stuurman/componist van dEUS opnieuw koers zet richting nieuwe, ideeënrijke creaties, vol dramatiek en emoties, maar ook fris en avontuurlijk speelplezier. Afstand nemen en vaker luisteren kan ook voor recensenten verzachtend en geestverrijkend werken. Waar een eerste kennismaking met dit achtste studioalbum (het eerste in tien jaar) nog tot de op zich plausibele conclusie ‘typisch dEUS’ had kunnen leiden, daar blijkt zich naarmate de tijd vordert een groeidiamant van jewelste te ontpoppen.

Natuurlijk zijn de stem en ook de handtekening van Barman in sommige melodielijnen en accenten heel herkenbaar. Maar hoe spannend is dat speelse, soms qua groove en jazzy benadering zowel naar het dEUS van eind jaren negentig als zijn andere groepen neigende Simple Pleasures niet? Of hoe poppy en helemaal van nu klinkt die laag gezongen track 1989 niet, met al die synths? En hoe ongemeen prachtig is die ogenschijnlijk simpele en tijdloze, maar tevens zo gepassioneerd venijnige pianoballad Love Breaks Down niet? dEUS is terug en blijkt in topvorm. De urgentie waarmee Barman en zijn mannen in de titelsong in koorvorm richting climax koersen en met het Franstalige Le Blues Polaire verleidelijk en rauw dit nieuwe meesterwerk afronden, mag bijna 34 jaar na de oprichting van dEUS gerust groots genoemd worden.

Neem nu een abonnement op OOR en ontvang How To Replace It van dEUS gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod. In de nieuwe OOR vertelt Tom Barman alles over de eerste dEUS in tien jaar: bestel ‘m hier.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom
nieuws
sufjan stevens

Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom

Sufjan Stevens ondergaat een intensieve behandeling voor het Guillain-Barré-syndroom, een spierziekte die mensen volledig kan verlammen ...

Recensie: dEUS - How To Replace It (album) | OOR