album
indie

I Am Oak

Osmosis

SNOWSTAR

Steeds jezelf opnieuw uitvinden. Het lukt Thijs Kuijken, het brein achter I Am Oak, op zijn zesde studioalbum wederom wonderwel. Iets persoonlijker en directer dan voorheen, nog sfeervoller qua muzikale entourage.

Het grootste verschil? Hij componeerde vooral vanachter de piano in plaats van de gitaar. Het resultaat klinkt minder sacraal, ietsje minder poëtisch. De ex-Brabander had behoefte aan iets meer duidelijkheid. ‘Tell it like it is / I show it as I thought it looked.’ Al gebeurt er binnen zijn muziek en denkwereld veel onbewust (Osmosis staat voor het onbewust verwerken van ideeën, ervaringen en kennis), Kuijken keek deze keer ook wel degelijk in een confronterende spiegel om te constateren dat het ook vaak aan hem lag, die terugkerende problemen in relaties. Dat mag je moedig en eerlijk noemen. Lastig ook, voor hemzelf. ‘The trouble in me is me’, zingt hij in Tundra. Opnieuw vlucht Kuijken, die steeds beter is gaan zingen, in gedachten zijn beklemmende Utrecht uit om op uitgestorven steppen, in velden vol wilde varens of langs ruige kustlijnen op zoek te gaan naar die verborgen grot om zichzelf in te herbronnen. Een Einzelgänger is hij niet, al riep hij ook hier slechts sporadisch muzikale en vocale hulp van anderen in. Dat bleek een juiste keuze. Osmosis is de mooiste verzameling songs uit I Am Oaks toch al bijzonder fraaie oeuvre.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: I Am Oak - Osmosis (album) | OOR