album
pop

Iggy Pop

Free

THOUSAND MILE/CAROLINE/UNIVERSAL

Eerlijk gezegd dacht ik dat Iggy Pop (72 inmiddels) het na Post Pop Depression en de uitgebreide tournee die daarop volgde stilletjesaan wel mooi zou vinden. Met behulp van Josh Homme en consorten rockte hij in 2016 nog één keer het schaamhaar uit zijn broek en dat deed ie – zoals eigenlijk altijd live – op indrukwekkende wijze.

Iggy beleefde nadien inderdaad een soort Post Pop Depression, maar ging toch weer aan de slag met twee jonge, talentvolle muzikanten, die hij de architectuur van zijn nieuwe album toevertrouwde. Dat zijn Sarah Lipstate alias Noveller, die vooral ambient-achtige gitaarmuziek maakt, en jazztrompettist Leron Thomas. Je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat hij dat idee van David Bowie heeft afgekeken, die op zijn zwanenzang Blackstar duidelijk geïnspireerd raakte door relatief onbekende bandleden uit de jazzhoek. Muzikaal doen het spannende Sonali en Glow In The Dark onmiskenbaar aan die plaat denken, terwijl Loves Missing en James Bond losjes aansluiten op het zompige geluid van Post Pop Depression. Iggy croont veel, alleen in het felle Dirty Sanchez gaat hij vocaal echt los. Grappig genoeg doet hij daarin erg aan Mark Arm van Mudhoney denken, voor wie hij zelf het grootste voorbeeld is. ‘I wanna be free’, gromt Iggy rustgevend in de ambient-achtige titelsong, die prima voor inloopmuziek bij een meditatiesessie kan doorgaan. Er staan meer stemmige spoken word-stukken met wijze oudemannenwoorden tussen, waarvoor je je cynisme wel even uit moet schakelen. ‘We are the people who don’t know how to die peacefully, and at ease’, zegt Iggy in We Are The People, dat is Candlelight op hoog niveau. Het zwakke punt van Free is eigenlijk de diversiteit – er moet natuurlijk wat gerockt en gecroond worden. Die tracks zijn aardig, maar met dank aan Lipstate en Thomas is Free bij vlagen vooral een muzikaal spannende en ontspannende plaat tegelijk geworden.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Iggy Pop - Free (album) | OOR