album
SYNTHPOP

ART OF NOISE

Influence – Hits, Singles, Moments, Treasures…

ZTT/PIAS

Engineer Gary Langan, programmeur J.J. Jeczalik, arrangeuse Anne Dudley en producer Trevor Horn waren met z’n vieren verantwoordelijk voor enkele van de meest karakteristieke eightiesproducties: het Yes-album 90125, Malcolm McLarens ‘hiphopalbum’ Duck Rock, The Lexicon Of Love van ABC en, zonder . . .

Al deze platen werden getoonzet door het destijds futuristische geluid van de Fairlight CMI, de eerste elektronische sampler die trotse bezitter Trevor Horn (ex-Buggles, van Video Killed The Radio Star) in staat stelde ieder denkbaar geluid onder een toetsenbord ‘vandaan te toveren’ en met een computerprocessor naar toonhoogte en snelheid aan te passen. De Toekomst in 1983, toen het productieteam van Horn aan een drumriff van 90125 werkte en spelenderwijs – met die Fairlight – Art Of Noise geboren werd. De naam kwam van NME-journalist Paul Morley, huisvriend van Horn en als conceptionalist het vijfde bandlid. Zonder ‘echte instrumenten’, zonder zang, zonder gezicht en zonder imago infiltreerde het avant-gardecollectief de mainstream. Beat Box, Moments In Love en Close (To The Edit) werden (briljante) Top 40-hits. Daarna botsten de ego’s en gingen de drie studiomuzikanten verder zonder Horn en Morley. Het leverde nog aardige hitjes op met Legs, Peter Gunn (met surfgitaargod Duane Eddy) en vooral Paranoimia (met de sprekende computeranimatie Max Headroom), maar daarna was de pijp leeg en de sampler aan vervanging toe, zoals te horen valt op het tweede deel van deze compilatie. De Prince-cover Kiss met Tom Jones uit 1988 is illustratief voor het novelty-gehalte van Art Of Noise zonder zijn kapitein, Trevor Horn. De rarities op de bonus-cd voegen, na de 4cd-box And What Have You Done With My Body, God? uit 2006 met outtakes, demo’s en remixes, weinig toe aan wat je al wist: dat het eigenlijk in 1985 alweer over was met dit geniale stel. I’m A Stranger To Myself en Cassanadra zijn de enige Moments om te onthouden tussen alle edelkitsch.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: ART OF NOISE - Influence – Hits, Singles, Moments, Treasures… (album) | OOR