album
ROCK/METAL

The Damned Things

Ironiclast

ISLAND/UNIVERSAL

The Damned Things is niet zo maar een hobbyproject. Joe Trohman (Fall Out Boy) en Scott Ian (Anthrax) begonnen vier jaar geleden voorzichtig samen muziek te maken. Ze vonden elkaar in een gezamenlijke voorliefde voor heavy metal en klassieke hardrock. Pas toen bandmakkers Andy Hurley (Fall Out Boy) en Rob . . .

Toch zijn het niet deze vier muzikanten die de show stelen op Ironiclast. Die eer gaat naar zanger Keith Buckley (Every Time I Die), die laat horen niet alleen een schreeuwstem op te kunnen zetten. The Damned Things vliegt op dit debuut werkelijk alle kanten op. Pop, trash, metal en zelfs vleugjes blues passeren de revue in tien kolossen van rocknummers. We’ve Got A Situation Here heeft het vieze van Every Time I Die, de riffs van Anthrax en het catchy refrein van Fall Out Boy. Zelfs op de meest poppy momenten (Friday Night, A Great Reckoning) blijft The Damned Things een stoere band. Al die verschillende stijlen door elkaar zorgen wonderwel voor een verdomd coherent album. Een plaat bovendien die geen seconde aanvoelt als die van een clubje muzikanten dat supergroepje speelt (het zogenaamde gierencomplex). Rauw, vuig en verrassend swingend.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Grohl reageert op aanklacht van 'Nevermind-baby'
nieuws

Grohl reageert op aanklacht van ‘Nevermind-baby’

Dave Grohl heeft (heel kort) gereageerd op de aanklacht van Spencer Elden, die als baby op de cover van 'Nevermind' ...

Recensie: The Damned Things - Ironiclast (album) | OOR