album
Rock

BLACK MOUNTAIN

IV

JAGJAGUWAR/KONKURRENT

Best Kept Secret werd vorig jaar getrakteerd op een heerlijke set rock met ballen en bakkebaarden van dit Canadese vijftal. Ze bleken in bloedvorm en die hebben ze doorgetrokken tot in de studio in Seattle, met Randall Dunn – o.a. Sunn O))) – als producer. Buiten de weinig originele albumtitel klopt . . .

Op IV pakt de band uit met de beste songs die ze ooit opnamen. Hoe divers gekleurd ook, want er zijn raaklijnen met de psychedelica uit de jaren zestig en de latere hardrock, maar ook met groepen als King Crimson en Funkadelic. Opener Mothers Of The Sun, een duet tussen zanger Stephen McBean en zangeres Amber Webber, is meteen een vocale voltreffer. Het nummer is grandioos opgebouwd, de gitaarsolo is van een niveau dat je nog maar zelden hoort in de hedendaagse popmuziek en ‘t duurt met zijn achtenhalve minuut geen seconde te lang. Voeg er wat spacey keyboards en een pakkend refrein in Florian Saucer Attack, rock in Constellations en wat extra zweverigheid en soul in Space To Bakersfield aan toe en ook fans van bijvoorbeeld Hawkwind, Led Zeppelin en Pink Floyd weten er wel raad mee. Wat een songs, wat een technisch vernuft en wat een ijzersterke moderne productie. Black Mountain is meer dan ouderwets goed.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: BLACK MOUNTAIN - IV (album) | OOR