album
Pop

Meindert Talma

Jannes van der Wal

EXCELSIOR/V2

In zijn projecten en onderwerpkeuzes is zanger/tekstdichter Meindert Talma behoorlijk onvoorspelbaar gebleken, de laatste jaren. Album nummer 13 handelt over het leven van de Friese dammer Jannes van der Wal (1956-1996 . . .

Het refrein van De Ballade Van Jannes van der Wal, openingstrack en met ruim 22 minuten de dragende track van het album, maakt duidelijk waarom die keuze gerechtvaardigd is en zo goed bij Talma past: ‘Ja het is een speciaal geval: Jannes van der Wal.’ Een biografie in liedvorm. Van der Wal werd al jong wereldkampioen dammen, maar Nederland herinnert hem vooral van zijn zwijgende tv-optreden bij Mies Bouwman en het feit dat hij zijn nationale damtitel verspeelde door in de trein in slaap te vallen. In zijn hoofd was alleen plek voor dammen en soms een damesbil. Op het lijf geschreven onderwerp derhalve voor Talma, want ook dat Fries orakel blijft een speciaal geval en specialist in juist die twee zaken. In de overige drie tracks van dit – dankzij zijn prima kwartet uitstekend klinkende – album handelt het onder meer over de belasting van de mens om in staat te zijn steeds dieper na te denken, maar er is ook een track met louter het woord ‘dam’; een paar honderd keer, wel te verstaan. Curieus album weer.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Meindert Talma - Jannes van der Wal (album) | OOR