album
pop

John Parish

Bird Dog Dante

THRILL JOCKEY/KONKURRENT

John Parish is al een kwart eeuw een onmisbare rechterhand voor Polly Jean Harvey, alsmede een alom gewaardeerde producer, songschrijver en soundtrackcomponist. Zo af en toe maakt hij een soloplaat, maar hij is er de persoon niet naar om daar veel lawaai over te maken. Bird Dog Dante kwam letterlijk tot stand terwijl hij aan zijn andere projecten werkte.

Zo nam Aldous Harding haar achtergrondzang in Rachel op een iPhone op terwijl ze met Parish in de kleedkamer van Jools Holland zat te wachten. Bird Dog Dante valt grofweg uiteen in popsongs en instrumentaal, soundtrack-achtig werk. Makkelijk hoogtepunt van de eerste categorie is het met Harvey gezongen en geschreven Sorry For Your Loss, over hun betreurde vriend Mark Linkous (Sparklehorse). Dat had niet misstaan op The Hope Six Demolition Project. Als Parish vocaal de kar moet trekken, komt hij met zijn droge stemgeluid wat tekort, al hebben de bescheiden opgezette stukken zeker hun charme. Het instrumentale werk is zonder uitzondering fraai. Het bezwerende Buffalo lijkt gemaakt voor een alternatieve western en Kireru klinkt als The Bad Seeds die het intro van Shine On You Crazy Diamond spelen. De smaakvolle productie en sound, die het midden houdt tussen The Bad Seeds en de Tindersticks, is het bindmiddel op deze wat fragmentarische plaat, waarop wel veel moois staat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: John Parish - Bird Dog Dante (album) | OOR