album
Hiphop

FRESKU & MOCROMANIAC

Juice

TOP NOTCH/UNIVERSAL

Begonnen als twijfelaar uit Woensel, maar inmiddels zo ongeveer het geweten van Hilversum en daarbuiten. Legt Fresku zijn vinger op een zere plek of duwt hij op een open wond? Er is in ieder geval iets goed mis met hoe Nederland omgaat met gekleurde landgenoten, ook al wordt dat vaak ontkend of zelfs toegejuicht. Fresku en MocroManiac gaan op single Witlof verder waar Fresku bij Zo Doe Je Dat aan was begonnen. Maar Juice is veel meer dan Witlof.

We gaan niet schrijven over old school funk, westcoastrap, boombap en flexe raps. Of over de catchy refreintjes en de klassieke schizofrene humor van Fresku. Daar lees je het persbericht maar voor. Veel belangrijker is de samenwerking tussen deze twee. Ze duwen elkaar een kant op die we nog niet van ze kenden. De rustige, zuidelijke tongval van Fresku staat een eind weg van de rauwe, snerpende en zelfverzekerde raps van MocroManiac. Op Juice zijn ze niet twee rappers die toevallig een zelfde Teemong-beat delen. Ze trekken samen op, spelen op elkaar in en lijken bijzonder veel plezier te hebben in de afwisselende beats. Wij hadden in ieder geval wel die lol, dankzij zinnen als ‘Blijf rennen als de Tour de France’ en ‘Sorry dat we beter rappen dan je vader in de jaren negentig’. Juice biedt plezier vanwege de toprappers die een andere kant van zichzelf laten zien, doordat Fresku en MocroManiac elkaar perfect aanvullen, door de ijzersterke producties van Teemong, door vlijmscherpe teksten en ook nog eens een nette, afgemeten lengte. Het is luchtig genoeg om het een tussendoortje te noemen, maar met deze kwaliteit is die term eigenlijk een onderschatting.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...