album
Hiphop

FRESKU & MOCROMANIAC

Juice

TOP NOTCH/UNIVERSAL

Begonnen als twijfelaar uit Woensel, maar inmiddels zo ongeveer het geweten van Hilversum en daarbuiten. Legt Fresku zijn vinger op een zere plek of duwt hij op een open wond? Er is in ieder geval iets goed mis met hoe Nederland omgaat met gekleurde landgenoten, ook al wordt dat vaak . . .

We gaan niet schrijven over old school funk, westcoastrap, boombap en flexe raps. Of over de catchy refreintjes en de klassieke schizofrene humor van Fresku. Daar lees je het persbericht maar voor. Veel belangrijker is de samenwerking tussen deze twee. Ze duwen elkaar een kant op die we nog niet van ze kenden. De rustige, zuidelijke tongval van Fresku staat een eind weg van de rauwe, snerpende en zelfverzekerde raps van MocroManiac. Op Juice zijn ze niet twee rappers die toevallig een zelfde Teemong-beat delen. Ze trekken samen op, spelen op elkaar in en lijken bijzonder veel plezier te hebben in de afwisselende beats. Wij hadden in ieder geval wel die lol, dankzij zinnen als ‘Blijf rennen als de Tour de France’ en ‘Sorry dat we beter rappen dan je vader in de jaren negentig’. Juice biedt plezier vanwege de toprappers die een andere kant van zichzelf laten zien, doordat Fresku en MocroManiac elkaar perfect aanvullen, door de ijzersterke producties van Teemong, door vlijmscherpe teksten en ook nog eens een nette, afgemeten lengte. Het is luchtig genoeg om het een tussendoortje te noemen, maar met deze kwaliteit is die term eigenlijk een onderschatting.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: FRESKU & MOCROMANIAC - Juice (album) | OOR