album
Pop

BLAUDZUN

Jupiter Pt. II

V2

Na uit een van de diepste en donkerste putten des levens te zijn geklommen, besloot Johannes Sigmond dat hij geen tijd meer wilde verspillen aan de randzaken van het muzikant zijn. Muzikanten zijn het gelukkigst wanneer ze muziek maken. En daar moeten ze dus te allen tijde mee bezig zijn.

Achter Jupiter zitten zoals we van Blaudzun gewend zijn duizend-en-een gedachtes, de een nog diepgaander dan de andere. Maar dat de grootste planeet van het sterrenstelsel eens in de drie jaar kruist met Venus, waardoor het net lijkt alsof de twee tot één hemellichaam fuseren terwijl ze eigenlijk mijlenver van elkaar afstaan, is niet zo belangrijk. Nee, Jupiter werd vooral geboren uit de drijfveer om muziek te maken, zo veel en zo snel mogelijk. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Spelen, opnemen, afvinken. Deel 1 van dit albumdrieluik was Blaudzuns meest urgente plaat tot nu toe. Met zijn vernieuwde band rockte hij losser dan ooit tevoren. De teksten waren simpeler en de muziek – voorheen vaak zo pompeus – was bijna even dansbaar als die van Haty Haty, zijn samenwerking met David Douglas. Alleen de laatste songs van de plaat, Don’t Waste The Shadow en Rotterdam, hadden iets van de zwaarte van Heavy Flowers en Promises Of No Man’s Land. Door dat slot, maar ook door de pikzwarte hoes, verwacht je dat Jupiter Pt. II een terugkeer is naar de topzware, barokke Blaudzun. Gelukkig is dat niet het geval. Nog steeds druipt de urgentie van Sigmonds muziek af. En hoewel juist deel 1 deels geïnspireerd was door zijn echtscheiding, lijkt de zanger pas op deze tweede de boosheid van zich af te spelen. Hoewel nummers als Mud en Tear Gun weer prettig repetitief voort marcheren, donderen de drums, brult de saxofoon, dreigen de gitaren en knetteren de synths heftiger dan ooit tevoren. Helaas gebeurt dat dus wel weer binnen de welbekende grenzen die Blaudzun nu al jaren van zichzelf respecteert. Vrijwel al zijn liedjes lopen bijvoorbeeld in hetzelfde tempo. Op deel 1 mocht het een stuk losser en voor Jupiter Pt. II mocht alles een stuk harder. Hopelijk mag het op de volgende allemaal eens écht kapot.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: BLAUDZUN - Jupiter Pt. II (album) | OOR