album
hiphop

Kanye West

Jesus Is King

DEF JAM/UNIVERSAL

Wie Kanye West een grote gek vond, kan die mening nu bijstellen en hem het etiketje ‘godsdienstwaanzinnige’ opplakken. De titel van zijn nieuwe album Jesus Is King verklapt het misschien al een beetje. Wat Slow Train Coming voor Bob Dylan was, is dit album voor Kanye.

De wispelturige rapper en producer heeft manische periodes, waarin hij zich volledig op een bepaald onderwerp stort. In dit geval wordt hij beheerst door het christelijke geloof en gospelmuziek. En zoals we van Kanye gewend zijn, gaat dat weer eens geheel op eigen wijze. Het klinkt soms alsof hij met zijn Akai-sampler in de kerkbanken heeft gezeten om het koor op te nemen en creatief weer aan elkaar te plakken. Zeker op Every Hour en Water wordt het Sunday Service-koor ingezet als extra instrument. Kanye is op dit album op z’n best in Selah en als hij zijn stem in geknepen falset kapot schreeuwt op God Is. Misschien is hij op z’n best in Use This Gospel, dat begint met het ritme van het piepje van een auto. Dat zou heel goed een idee kunnen zijn geweest van Timbaland, die deel uitmaakt van een flinke groep producers, waarvan ook Benny Blanco, E*vax (Ratatat), Federico Vindver, BoogzDaBeast en Angel Lopez veel werk verzetten. Maar ook de geweldige bijdrage van Clipse maakt Use This Gospel zo goed, alleen de kitscherige Kenny G-solo is een dissonant. Drie uit elf is natuurlijk niet geweldig op een album van een half uur. Niet dat de rest van de nummers ondermaats is. Kanye is zoals gewoonlijk goudeerlijk, stelt racisme aan de kaart, uitzichtloze omstandigheden in getto’s en alles wat zijn ingewikkelde karakter zoal tegenkomt. Ouderwets genieten dus als je weinig moet hebben van oppervlakkige en te veilige muziek, die er al veel te veel is. Kanye zal altijd de controverse opzoeken, ook op een gospelalbum. Hij heeft betere albums gemaakt, maar als je de ‘Boodschap’ zo brengt, is het de eerste geloofsovertuiger die bij deze atheïst een voet tussen de deur mag steken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Kanye West - Jesus Is King (album) | OOR