album
pop

Keane

Cause And Effect

ISLAND/UNIVERSAL

Helemaal stil was het niet rond Keane, de afgelopen zeven Keane-loze jaren. Frontman Tom Chaplin stopte met snuiven en bracht een soloplaat uit. Vrienden Tim Rice-Oxley en Jesse Quin maakten er onder de naam Mt. Desolation zelfs twee, waarvan de laatste bij vlagen al erg leek op een Keane-plaat. Alleen drummer Richard Hughes verdween uit het zicht, maar ook hij is gelukkig weer van de partij op Cause And Effect.

Keane is stiekem een beetje het Windows onder de bands – iedereen kent het, iedereen gebruikt het, maar niemand houdt er echt van – en deze comebackplaat voelt aan als ‘opnieuw opstarten in veilige modus’. Met nieuwe singles Love Too Much en The Way I Feel plus de kersverse albumtracks Phases en Chase The Night Away maakten de succesvolle Britpoppers vier door piano gestuwde liedjes met meezingrefreinen in de stijl van debuut Hopes And Fears of laatste worp Strangeland. Minder familiair, maar nog steeds safe klinken opener You’re Not Home, Strange Room, Put The Radio On en afsluiter I Need Your Love, stuk voor stuk traag opbouwende songs vol gelaagde, echoënde zang en saaie elektronica. Nu was Keane natuurlijk nooit een heel spannende band, maar er was op voorgaande albums in ieder sprake van een zekere bedrevenheid, die onder meer het pianomotief van Somewhere Only We Know zo onvergetelijk maakte. Op Cause And Effect horen we daar niets van terug. Het is een gezapig geheel, dat overkomt over als een met tegenzin gemaakt moetje.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Keane - Cause And Effect (album) | OOR