album
World

Khruangbin

Mordechai

DEAD OCEANS/KONKURRENT

Het liedje is heilig binnen de muziek, maar weet u wat? Ik vind liedjes overrated. Want wat nog knapper is dan het schrijven van een echt goed liedje is het spelen van bijvoorbeeld een jam of een groove die blijft hangen. En anders dan menig goed liedje voel je zo’n goede jam of groove in je hele lijf, in plaats van alleen maar in je kop. Khruangbin, een ondergewaardeerde band omdat het amper liedjes speelt, is een van de bekendste leveranciers van jams en grooves van de laatste jaren.

Het Texaanse trio brak twee jaar geleden door met Con Todo El Mundo, waarop het een zonovergoten signature sound liet horen, en is sindsdien mateloos populair. Texas Sun, de recent verschenen EP met soulzanger Leon Bridges als vocalist, was van invloed op derde plaat Mordechai, waar we de Texanen voor het eerst zelf horen zingen. Daar moet je geen hoge verwachtingen bij hebben, want Khruangbin is nog steeds geen liedjesband. De vocalen begeleiden de instrumentatie en niet andersom. De zang ligt meestal achterin de mix en betreft bijvoorbeeld vlotte, catchy mantra’s (Time (You & I)) of juist zweverig uitgesponnen zinnen (One To Remember). Niettemin verandert het een hoop, omdat dit extra laagje de unieke doch flinterdunne sound van de Texanen net wat meer body geeft. En het opent nieuwe deuren voor de band, zoals Pelota, een track die Toeareg-rock en samba aan elkaar lijmt door er een hoop Spaanse woorden overheen te plakken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Khruangbin - Mordechai (album) | OOR