album
world

Kokoko!

Fongola

TRANSGRESSIVE/PIAS

Een rustig releaseschema en festivals vol met piekende bandjes. Voor de thuisblijver blijken die lome zomermaanden altijd weer de beste tijd voor nieuwe, spannende ontdekkingen op muziekgebied. Zo leerde ik onlangs Kokoko! kennen, een clubje dansers en muzikanten uit Congo.

Kokoko! is zo’n naam die je normaliter zou oppikken uit een compilatie van het populaire Bandcamp-label Awesome Tapes From Africa, maar omdat de band onlangs tekende bij het label van bekende acts als Foals en SOPHIE raakte hun succes in een stroomversnelling. Begrijpelijk dat ze deze kans kregen, want Kokoko!’s muziek valt direct op. De Congolezen maken stiekem dezelfde hypnotiserende, maatschappelijk betrokken Afropop als zoveel streekgenoten, maar dan wel met grotendeels elektronische beats vol hiphopinvloeden in plaats van je doorsnee jazz- en funkhybrides. Daarnaast is er een vocale twist. Hoewel politieke boodschappen ook bij Kokoko! als catchy chants worden herhaald, is het allemaal stukken minder repetitief dan bij wijlen Fela Kuti en z’n vele copycats. Er is meer tekstuele variatie, er zijn meerdere vocalisten – ieder met een eigen stemgeluid – en de ‘echte’ vocalen worden afgewisseld door Afrikaanse geluiden en vocal samples. Tot slot maakt Kokoko! gebruik van lo-fi-opnametechnieken, waardoor de muziek een soort Velvet Underground-rauwheid in zich heeft. Unieke kenmerken genoeg dus, maar belangrijker is natuurlijk dat Kokoko! hier ook gewoon de stomende dansvloerkrakers levert die je van een Afropopband wilt horen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Kokoko! - Fongola (album) | OOR