album
Rock

BATTLES

La Di Da Di

WARP/V2

Die titel doet een luchtige popplaat vermoeden, vol zomerse nonsensrefreintjes. Maar dat lijkt ver van de waarheid. De derde plaat van Battles (in acht jaar, de mannen nemen de tijd) is een strikt instrumentale aangelegenheid, vol ingewikkelde ritmiek en dito melodische frutsels. Mathrock met postrocktendensen, om het beestje een naam . . .

Een wonder dat zo’n plaat in elkaar gezet kan worden door slechts drie New Yorkers. Maar er schuilt dus echt wel een aanstekelijk soort speelsheid in deze plaat. Of noem het sprezzatura: de kunst om zulke ingewikkeldheden heel nonchalant en vanzelfsprekend te doen lijken. La Di Da Di barst van de vondsten, maar belandt niet in de valkuil van het spierballenvertoon waar ooit het verwante genre jazzrock aan ten onder ging. Ouderwetse instrumentbeheersing gaat hand in hand met straffe programmeerkunsten en dat levert haast per nummer wel meerdere opveermomentjes op. Een schitterend essay over hoe mooi perfectionisme en nonchalance wel niet samen kunnen gaan, op een heerlijk prikkelende plaat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

Recensie: BATTLES - La Di Da Di (album) | OOR