album
pop

Mitski

Laurel Hell

DEAD OCEANS/KONKURRENT

Met haar laatste twee albums schaarde Mitski zich definitief onder de gevestigde namen van de hedendaagse indiepop. Op Puberty 2 (2016) streden kwetsbaarheid en veerkracht om voorrang, op Be The Cowboy (2018) won dat laatste al meer terrein. Laurel Hell is de zesde plaat van de Japans-Amerikaanse en het lukt haar inmiddels om met mildheid naar zichzelf te kijken. Daar waar gehakt wordt, vallen spaanders en vooral in relaties openbaart zich het menselijke tekort.

In The Only Heartbreaker zingt ze: ‘If you would make just one mistake / What a relief that would be (…) I’ll be the only heartbreaker.’ In het ABBA-achtige Should’ve Been Me is zij degene die de liefde niet kan toelaten, ook al doet hij zo zijn best. ‘I haven’t given you what you need / You wanted me but couldn’t reach me / I’m sorry it should’ve been me.’ Destructieve boosheid heeft plaatsgemaakt voor vergeving. Zo ook in het break-upliedje That’s Our Lamp. Een relatie die op zijn einde loopt is niet meer onoverkomelijk, maar een fact of life. Zo klinkt het nummer ook; aanvankelijk berustend en met een onweerstaanbaar ritme en aanstekelijke synths eindigend in een hoopvolle finale. In Working For The Knife ageert ze tegen het altijd maar aan staan en interessant moeten zijn.

Mitski schreef de nummers al voor de coronapandemie en schaafde er tijdens de lockdowns aan met haar vaste producer Patrick Hyland, die ook een aanzienlijk deel van het instrumentarium voor zijn rekening neemt. Dat is de moeite meer dan waard geweest. De liedjes zijn mooi gepolijst en haar prachtige zang krijgt alle ruimte. Soepele pop met nog slechts een klein indierandje en een hoog jaren tachtig-gehalte maakt de soms donkere maar nergens kokette teksten toegankelijker. Laurel Hell is een pamflet voor echtheid, relativering en emancipatie. Niet langer wil Mitski zich conformeren aan de welig tierende, door sociale media aangewakkerde hang naar perfectionisme. Met het fantastische Laurel Hell ontstijgt ze de status van indielieveling en zet ze de eerste schreden richting het popsterrendom. Dat zou haar toekomen.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘Laurel Hell’ van Mitski. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome
concert
new order

New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome

Twee ballerina's, zij aan zij. Rodeorijders die perfect, midden in het frame, op hun ros blijven deinen. Luchtbeelden van moderne ...
Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom
nieuws
sufjan stevens

Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom

Sufjan Stevens ondergaat een intensieve behandeling voor het Guillain-Barré-syndroom, een spierziekte die mensen volledig kan verlammen ...
Laugh Track
album
The National

Laugh Track

The National dreigde in het museum te verdwijnen. Kijk eens naar de hoes van First Two Pages Of Frankenstein, het ...

Recensie: Mitski - Laurel Hell (album) | OOR