album
avant-garde

Laurie Anderson & Kronos Quartet

Landfall

NONESUCH/WARNER

‘Verhalen met tempo’s’, zo noemt Laurie Anderson dit samenwerkingsverband met het Kronos Quartet, ieders favoriete crossoverstrijkkwartet. Een gedroomde samenwerking, bijna iets om orkaan Sandy dankbaar voor te zijn.

In 2012 zette die orkaan het dagelijks leven in het New York van Laurie Anderson flink op stelten. In deze dertigdelige cyclus geeft Anderson zich rekenschap van de gevoelens van verlies en onthechting die met zulk natuurgeweld gepaard gaan. De kelder, waarin allerlei oude instrumenten en andere spullen voor het archief waren opgeslagen, was ook flink ondergelopen (Everything Is Floating). En natuurlijk, een jaar later overleed Andersons lief, Lou Reed. Anderson is een buitengewoon verhalenvertelster, die je met haar welluidende stem aan de speakers gekleefd houdt. De vier van Kronos zoeken de melodieën in haar taal, ondersteund door fraai gedoseerde elektronica die de gespeelde noten soms versluieren, soms verduidelijken. Ze hebben bovendien de nodige stukken voor zichzelf – van pastoraal droevig tot modernistisch stekelig. Het centrale stuk echter verenigt beide grootheden. In Nothing Left But Their Names bewijst Anderson met haar tot kelderdiepte verlaagde stem – een bekend procedé voor wie haar een beetje volgt – eer aan de talloze uitgestorven diersoorten. Levensvormen waar we al afscheid van hebben moeten nemen, en dan denken we toch ook meteen aan Reed. Anderson, 70 inmiddels, is nog steeds een kunstenares met grensverleggend belang, wat eigenlijk net zo goed opgaat voor het Kronos Quartet. Goed dat ze elkaar nu eens gevonden hebben op dit fraaie werkstuk.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Laurie Anderson & Kronos Quartet - Landfall (album) | OOR