album
rock

Lenny Kravitz

Raise Vibration

BMG

Michael Jackson was een geweldige performer en hitmachine, maar de man leek vaak over de intelligentie van een kleuter te beschikken. Ik vond wereldbeteraarsliedjes als Black & White en Heal The World prachtig toen ik een klein kind was, maar nu vind ik ze dom en naïef. Op Raise Vibration doet Lenny Kravitz mij in dat opzicht aan Jackson denken.

Het album staat namelijk bol van de naïeve kleuterprotestsongs, waarin de rockheld treurt over bommetjes die vallen en oorlogjes die nooit stoppen. Of we toch alsjeblieft lief voor elkaar kunnen zijn, luidt het verzoek. We moeten bij elkaar komen, wakker worden en voor opschudding zorgen. Waarom precies, daar durft Kravitz niet echt over te zingen. De grote zalen die hij anno 2018 nog steeds vult, staan immers vol met middelbare blanke mannen en vrouwen die nooit wakker liggen van de verschrikkingen op aarde. En aan de top van Rolex, Leica en Dom Perignon, drie van de vele merken waar multimiljonair Kravitz zaken mee doet, staat ook geen Syriër of Afrikaan. Puur muzikaal heeft Raise Vibration overigens ongeveer evenveel diepgang als z’n boodschap. Hap-slik-weg-rockriffs en clichéstrijkers wisselen elkaar per stemmingswisseling af. Ellendig lange instrumentale stukken waarin niets spannends gebeurt, rekken het album naar onnodige lengte op. Tijdens de saxsolo in het slot van het bijna acht minuten durende It’s Enough hoop je op een gegeven moment dat Kravitz zich verslikt. Jammer dat de steenrijke zanger na glossy rockplaat Strut ineens weer de hippie moet uithangen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Lenny Kravitz - Raise Vibration (album) | OOR