album
indie

Lewsberg

Lewsberg

WWW.LEWSBERG.NET/SONIC RENDEZVOUS

Zoals The Velvet Underground onlosmakelijk verbonden was met performance art, zo stroomt bij het Rotterdamse Lewsberg de poëzie door de aderen, met name die van inmiddels overleden lokale dichters: de bandnaam kwam van Robert Loesberg en de rode draad die ze door hun debuutalbum weefden, bestaat uit (Nederlandstalige) dialogen tussen Cornelis Bastiaan Vaandrager en Frans Vogel.

Zo’n situatieschets mag dan uitgerekend nogal prozaïsch klinken, de bijbehorende muziek – wat zeg ik, de totaalervaring – is dat niet. Die Velvets-analogie was bijvoorbeeld niet zonder reden: Lewsberg, bestaande uit (ex-)leden van Bonne Aparte, Rats On Rafts en nog wat acts uit de regio, heeft een praatzanger (Arie van Vliet) die qua stem en dictie tegen Lou Reed aanleunt en ook de stoïcijnse gitaarpatronen klinken bekend, zij het misschien meer dankzij latere varianten op het Velvets-thema (Modern Lovers, Feelies, Ultimate Painting, Nap Eyes). Hoe dan ook, Lewsberg geeft er weer een andere, behoorlijk dwarse draai aan: er zijn dus die poëtische interventies, er zijn woeste gitaarexplosies (Chances, The Smile), de muziek beweegt halverwege Non-Fiction Writer ineens in slowmotion en vervolgens zelfs achterstevoren, de plaat blijft een keer hangen (Carried Away) en in Van Vliets teksten – vet Hollands accent – zit veel ongemak en absurdisme. Conventioneel wordt ’t nergens. Maar zolang de tics & tricks worden gedoseerd en de hoofdmoot nog altijd bestaat uit prachtige liedjes vol meeslepend-repetitieve gitaarwindsels (The Smile is favoriet), ligt Lewsberg op koers. Intrigerend debuut.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Lewsberg - Lewsberg (album) | OOR