album
Pop

LEONARD COHEN

Live In Dublin

SONY MUSIC

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Sinds zijn gedwongen terugkeer op de podia, noodzakelijk omdat zijn voormalige manager Kelley Lynch hem beroofde van al zijn geld, is de inmiddels tachtigjarige Leonard Cohen opmerkelijk succesvol. Old Ideas en recent nog Popular Problems brachten hem terug in de albumhitlijsten en . . .

Het volledige, drie uur durende programma is hier samengevat op drie cd’s en één dvd. Tussen opener Dance Me To The End Of Love en afsluiter Save The Last Dance For Me gaat Cohen geen van de hoogtepunten in zijn omvangrijke oeuvre uit de weg. Suzanne, So Long Marianne, Bird On The Wire, Who By Fire, I’m Your Man, First We Take Manhattan en natuurlijk Hallelujah komen allemaal voorbij in relaxte, maar geconcentreerde uitvoeringen. Alle ruimte is er voor open doekjes voor zijn begeleiders, maar toch is het Leonard Cohen die de dans leidt. Soms een toontje lager zingend en niet meer met het volume van toen, maar het gros van de uitvoeringen is volledig geloofwaardig. Heel zijn leven lang ligt zijn tempo ver onder het gemiddelde en daar trekt hij nu alle profijt van. Voor wie na drie uur nog niet genoeg heeft, zijn er drie bonustracks – songs die hij slechts incidenteel tijdens de tour ten gehore bracht. Als er al kritiek mogelijk is op Live In Dublin is het dat de betere geluidskwaliteit van de cd’s niet fijner aanvoelt. Juist de wat geknepen sixtiessound van de dvd doet zijn songs het meeste recht. Ten overvloede, want zoals de bezoekers van zijn stadionconcerten al weten: de man zien draagt onmiskenbaar bij aan de charme.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld
concert

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld

Kunst hoeft niet per se iets te betekenen om mooi te zijn. Zo vind ik het werk van Mark Rothko ...
Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome
concert

Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome

Het contrast op de vierkante kilometer kan haast niet groter zijn. Terwijl Harry Styles (29) drie dagen lang de ArenA ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Recensie: LEONARD COHEN - Live In Dublin (album) | OOR