album
POP

LONDON GRAMMAR

Truth Is A Beautiful Thing

MINISTRY OF SOUND/UNIVERSAL

Met een beetje moeite kun je muzikanten onderverdelen in twee groepen: single-adepten en album-adepten. Gevoelsmatig valt London Grammar in die tweede categorie. Serieuze types zijn het, voor wie sound en sfeer belangrijker lijken dan pakkende melodieën die tot vervelends toe in je hoofd blijven spoken.

Toch belandden er een paar killer hits op hun debuutalbum. Al snel ontsnapten ze naar van die Spotify-afspeellijsten voor koffietentjes en andere treurig-hippe horeca. Opvolger Truth Is A Beautiful Thing is een stuk consistenter. Bewust, lijkt het. Albumopener Rooting For You voelt als een heuse ouverture. De liedjes leunen zwaarder dan voorheen op de zwoele vocalen van Hannah Reid; pas diep in het tweede nummer valt de eerste beat. Er is een overkoepelend thema. Niet nepnieuws, zoals de titel doet vermoeden, maar de liefde en de problemen die daarmee samenhangen. Wat op het oor uit zou kunnen groeien tot hits (Everyone Else, Non Believer, Bones Of Ribbon, Who Am I) vinden we gebundeld aan de B-zijde. Dat is geen toeval. Na het zuur smaakt het zoet nog zoeter. Klappers als Strong en Hey Now zijn het overigens niet, die hits-to-be. Paradoxaal genoeg werkt Truth Is A Beautiful Thing daardoor als album beter dan het debuut.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ryan Adams

Flitsende Ryan Adams kan geen flits verdragen

Bij de merch verkopen ze een linnen tas met de tekst ‘I love Ryan Adams because I love Satan’. Die ...
blog

Mijn 25 jaar Lowlands

25 jaar Lowlands – dat schreeuwt zo vlak voor de aftrap om een terugblik. Op mijn vakantieadres heb ik er ...
concert
Megadeth

De muzikale overtuiging van Megadeth

Naar aanleiding van het optreden dat Megadeth op zondag 6 augustus gaf als onderdeel van de Lokerse Feesten schreef OOR-collega ...