album
POP

AIR

Love 2

EMI

Is het een mondharmonica? Een panfluit? Nee, het is een blokfluit! De enige OOR-redacteur die noten kan lezen, weet het zeker. Om dit te bewijzen, zal hij morgen zijn blokfluit meebrengen om het wijsje mee te spelen. Tja, het valt niet mee om de Gevallen Franse Band Air serieus . . .

Maar dat deed ie dus niet. Eén blokfluit en ik was weer wakker. Toch is het gewraakte nummer (Tropical Disease) niet eens zo beroerd. Het echoot, met nog een handvol songs, nadrukkelijk de nostalgische beginperiode van Air, toen ogenschijnlijk een verdwaalde relikwie uit de jaren zeventig met een stadion vol analoge synths en een hang naar tienerromantiek en ontluikende seksualiteit. Daarna zochten Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel het in allerhande experimenten en samenwerkingen en werd hun focus en dus impact allengs minder – met als dieptepunt Pocket Symphony (2007), waarop Air een karikatuur van zichzelf was geworden. Love 2 duidt op licht herstel. Op herbezinning. Waar waren we nu ook alweer goed in? In gotische en dromerige soundtracksferen en softfocus-seksmuziek. Do The Joy, Be A Bee, Night Hunter en Eat My Beat liggen in die oude lijn, African Velvet is Tortoise-lite en single Sing Sang Sung zowaar een aanstekelijke popdeun. Nu nog iemand die Dunckel vertelt dat fluisterzingen niet een van die dingen is waar hij bijzonder goed in is, en ik zet over twee jaar gewoon weer vol goede moed en een knagend voorvermoeden de zevende Air-cd op op de redactievloer.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: AIR - Love 2 (album) | OOR