album
avant-garde

Dez Mona & B.O.X

Lucy

VIRGIN

Steunend op een combinatie van pop, jazz, gospel, tango, chanson en spirituals maakte Gregory Frateur tien jaar geleden plots een moderne opera: Sága. Dat gebeurde toen zijn band Dez Mona een verbond sloot met B.O.X (Baroque Orchestrion X), een klassiek geschoold ensemble dat zich weliswaar van barokinstrumenten bedient maar zich met voorman Pieter Theuns ook gewoon midden in de 21ste eeuw bevindt.

Het resultaat ging de wereld over en bleef overeind, zowel in ouderwetse operatempels als op De Gentse Feesten. Onder de naam LUCY is er nu een hernieuwde samenwerking, die resulteerde in een voorstelling waarin beide formaties zelfs nog meer samensmelten. Geen opera, wel een muzikale vertelling, geïnspireerd door het barokke oratorium zoals bekend van werken met geestelijke inhoud, met Frateur als centrale vertolker, hier als een entiteit die mens noch God, man noch vrouw, goed noch kwaad is. Hoezeer LUCY wel degelijk van deze tijd is blijkt uit de thematiek: de zoektocht naar verbondenheid in een steeds verder polariserende wereld. Saamhorigheid versus individualisme. Alleen al het – bij voorkeur gezamenlijk in stilte – genieten van de soundtrack, met zowel die goddelijke vocalen van Frateur als dat machtige instrumentarium, gaat ruim een uur lang een mooiere wereld opleveren.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Dez Mona & B.O.X - Lucy (album) | OOR