album
PUNKPOP

COOPER

Makes Tomorrow Alright

KUNG FU/SUBURBAN

Goed nieuws. Na ruim een decennium noeste arbeid krijgt het Haagse trio Cooper loon naar werken: een platencontract bij het Kung Fu-label van Vandals-bassist Joe Escalante . . .

Dik verdiend. Helemaal – of vooral – omdat hun vierde cd Makes Tomorrow Alright een punkpopplaat is waar je anno 2005 nog eens van wil opgloren. Dat zit ‘m in de compactheid van de liedjes. Puntige gitaartunes met dwingend drumwerk, lekker mollige basloopjes en gitaren die op het juiste moment net even dat andere akkoordje aanwijzen. Best wel eigenwijs. Geldt trouwens ook voor de (harmonische) zangmelodieën: bijzonder catchy maar niet direct beproefd.

Hadden de straffe riffs op het oude werk nog een neiging richting punkpop à la Therapy?, tegenwoordig biedt het referentiekader vip-ruimte aan All en Descendents. En voordat we al te uitbundig richting loepzuivere goed-nieuws-recensie feesten, plaatsen we daar even een klein rood kringetje. Want in essentie beresterke nummers als Sweet Precious Time, Somehow en Every Single Time worden door dat kader toch een beetje overschaduwd. Als een kras op de glanslak. Maar wat wil je, als Bill Stevenson (juist, die van All en Descendents) naar Den Haag komt om je plaat op te nemen, kun je er van uitgaan dat er niet alleen onderbroeken in zijn koffer zitten, maar ook bergen expertise. Verleidelijk. Bovendien behoren diens luchtige punkproducties tot de lekkerste op aarde. Staat Cooper dan ook prima. Beter dan die van Tom Holkenborg en Michel Schoots (Urban Dance Squad) op hun vorige albums. Dus de blijdschap overheerst? Tuurlijk, doet u maar een glaasje. RIENK WOPEREIS

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Best Kept Secret: Nick Cave, Big Thief, The Strokes e.a.
nieuws

Best Kept Secret: Nick Cave, Big Thief, The Strokes e.a.

Kort na Down The Rabbit Hole komt ook Best Kept Secret met zijn eerste namen voor 2022, met The Strokes, ...
'Get Back': een feestmaal voor Beatle-idioten (Disney+)
serie

‘Get Back’: een feestmaal voor Beatle-idioten (Disney+)

Paul McCartney jamt wat op zijn bas. Ringo Starr en George Harrison zitten tegenover ‘m. Het is de vierde dag ...
Brilliant Adventure (1992-2001)
album
David Bowie

Brilliant Adventure (1992-2001)

Aan het slot van de recensie van de vórige editie uit de reeks ‘career spanning box sets’, 'Loving The Alien' ...

Recensie: COOPER - Makes Tomorrow Alright (album) | OOR