album
rock

Manic Street Preachers

Resistance Is Futile

COLUMBIA/SONY MUSIC

De fans moesten wat langer op een nieuw album van de Manic Street Preachers wachten dan gepland. Belangrijkste oorzaak was de gloednieuwe studio nabij Newport die nog wat kinderziektes vertoonde en de Welshmen tot uitstel van de release van hun dertiende album dwong.

Goed nieuws voor diezelfde fans: met Resistance Is Futile heeft het nieuwe hoofdkwartier de eerste vuurproef glansrijk doorstaan. De plaat klinkt als een klok, zoals je ook mag verwachten van een band met een dergelijke staat van dienst. Dat het trio het Europese geluid van voorganger Futurology heeft ingeruild voor Amerikaans klinkende spierballenrock met veel seventiesinvloeden is dan weer wél verrassend. Ja, we horen de aangekondigde terug-naar-de-beginjaren-sound in een felle (glam)rocker als International Blue en ook in het weemoedige anthem-refrein van opener People Give In herleven even oude tijden. Maar we worden toch vooral weggeblazen door snijdende rockriffs, duizelingwekkende drumaccenten en vlammende gitaarsoli, die je de hele plaat om de oren vliegen en niet zelden richting hardrock van pakweg veertig jaar geleden gaan. Soms neigt het naar te plat en te voorspelbaar en klinkt het allemaal wel heel erg voor de Amerikaanse markt gefabriceerd (het duetje met Catherine Anne Davies in Dylan And Caitlin), maar net zo vaak dwingen de vingervlugheid van James Bradfield, diens krachtige stemgeluid en de tomeloze energie toch vooral groot respect af.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Manic Street Preachers - Resistance Is Futile (album) | OOR