album
rock

John Cale

Mercy

DOMINO/V2

Toen ik opgroeide, was de popmuziek nog jong genoeg om het idee van een bejaarde rocker onvoorstelbaar te maken. Inmiddels is al lang en breed duidelijk dat pop en rock geen pensioengerechtigde leeftijd kennen, maar op weinig muzikanten lijken sleur en routine zo weinig vat te hebben als op de inmiddels 80-jarige (!) John Cale.

Sinds hij als jonge Welshman naar New York verhuisde om daar met The Velvet Underground de moderne popmuziek mede vorm te geven, heeft zijn carrière in het teken gestaan van het verenigen van melodie en avant-garde. De laatste jaren is hij niet bijster productief meer (zijn vorige album dateert alweer van tien jaar geleden), maar áls er dan nieuw materiaal verschijnt, heeft Cale onmiskenbaar iets te zeggen. Mercy is de indrukwekkende getuigenis van zijn artistieke urgentie. Het dubbelalbum staat vol spannende, eigenzinnige songs waarin clichés en conventionele structuren ver te zoeken zijn en diverse opmerkelijke gasten hun opwachting maken. Namen als Laurel Halo, Weyes Blood en Animal Collective laten niet alleen zien dat Cale een open oog heeft voor de nieuwe vaandeldragers van de popmuziek, maar bewijzen ook het respect dat de grote man geniet bij een jongere generatie. Hun bijdragen zijn waardevol, maar relatief bescheiden: Mercy is bovenal het geesteskind van Cale zelf, die met zijn onverminderd fraaie bariton een aantal van de grootste uitwassen en bedreigingen van de westerse wereld aan de kaak stelt. Geen twijfel mogelijk: er is leven voor de dood.

Neem nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR en ontvang ‘Mercy’ van John Cale gratis op vinyl! Als je een jaarabonnement (€66,95) neemt kun je twee platen uitkiezen. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: John Cale - Mercy