album
DANCE

ITAL TEK

Midnight Colour

PLANET MU/KONKURRENT

Bestaat er zoiets als nachtmuziek? Muziek die beter tot haar recht komt eens de duisternis is gevallen? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Neem Burial. Daar doet deze tweede cd van iTAl tEK, geesteskind van Alan Myson uit Brighton, nadrukkelijk aan denken . . .

Het is de soundtrack bij eenzame, in trance afgelegde autoritten door de nacht. Uitgestorven straten en snelwegen, gehuld in duisternis, af en toe schreeuwend onderbroken door de neonreclame van een wegrestaurant of brasserie van lager allooi. Opener Neon Arc is de poort naar een schimmenwereld waarin het broeit, maar nooit echt tot een confrontatie komt. Het gevaar zit ‘m in de bassen, die schuren en brommen, rusteloos als de bestuurder die niet waarheen te gaan. Hij rijdt gewoon maar wat, stoom afblazend, rondjes draaiend in zijn eigen wereld. Muzikaal laat Myson zich hierbij net als Burial inspireren door de dubstepdansvloer, waar springerige garagebeats je op het verkeerde been zetten en de bassen een soort ‘halftempo’ introduceren, waaromheen alles elastisch alle kanten op buigt. Maar iTal tEK heeft wel degelijk ook een eigen signatuur. Blikkerige 8bit-sounds (verwant aan de ‘wonky’ stijl van Zomby en Rustie) en warme, melodieuze elektronica in de traditie van de – met heel veel respect – ‘oude’ meesters van Warp (luister naar Babel, de hartslag van de nacht) geven Midnight Colour meer kleur dan je in eerste instantie denkt. Adembenemend.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: ITAL TEK - Midnight Colour (album) | OOR