album
Dance

BONOBO

Migration

NINJA TUNE/PIAS

Wie zijn album Migration noemt, heeft de vinger aan de pols van de actualiteit. Zou je denken. Maar Bonobo’s zesde album blijkt vooral over zijn eigen migratie en die van zijn familieleden te gaan. Simon Green verruilde een paar jaar terug zijn woonplaats Brighton voor Londen en uiteindelijk Los . . .

Dat hoor je terug in de gebruikte instrumenten op Migration. Een Indiase duimpiano in single Kerala, een harp en een hoorn op Break Apart en een (in New York residerend) Marokkaans orkest op Bambro Koyo Ganda, waarop een slepend houseritme de Noord-Afrikaanse zang ondersteunt. Wat dat betreft is Migration dus een echte wereldplaat. Net als op North Borders, Bonobo’s doorbraakalbum uit 2013, doorspekt Green zijn melancholieke downtempo elektronica met exotische geluiden en zang. Wel zijn de liedjes ditmaal beter en durft Green met zijn composities meer de breedte in te gaan. Neem het bijna acht minuten durende Outlier, dat begint als een Burial-achtige track die gaandeweg steeds meer vaart krijgt, waarna halverwege een stel arpeggio’s uit de lucht vallen en de dansvloer volstroomt. Vocale gastrollen zijn er deze keer van de Australische zanger Chet Faker, Hundred Waters-zangeres Nicole Miglis en Rhye-voorman Michael Milosh. Ook r&b-zangeres Brandy is te horen. Green samplede haar hitsingle Baby en gebruikt Brandy’s stem als percussief element in een rijk gearrangeerd en warm nummer. Dat is tegelijkertijd een beetje de valkuil van Greens muziek: het is allemaal zo knuffelig en lief. De ontberingen tussen de Libische en Italiaanse kust zijn op Migration mijlenver weg. Bonobo brengt bevredigend en stijlvol escapisme, maar nieuwe horizonten worden niet bereikt.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: BONOBO - Migration (album) | OOR