album
rock

Monomyth

Orbis Quadrantis

SUBURBAN

Het melkwegstelsel werd verruild voor woelige baren. Na het afsluiten van de spacerocktrilogie met verkenningen in de ruimte is de instrumentale Haagse formatie Monomyth aan een aantal nieuwe reizen begonnen. Met een ouderwets uitvouwbare zeekaart als leidraad, in een middeleeuws zeiljacht en met supersonische zendmast, als we de schitterende hoes mogen geloven.

Fans hoeven niet te wanhopen. De thematiek is weliswaar anders, maar qua muzikale insteek schittert de band nog altijd in lange tracks waarbij het draait om opbouw, sfeer, mystiek, trance en hier en daar een climax. Die laatste is het duidelijkst aanwezig in de twaalf minuten durende openingstrack Aquilo, waar aan het eind meteen de nieuwe gitarist Boudewijn Bonebakker (ex-Gorefest, -Gingerpig) zijn visitekaartje afgeeft door schitterend solerend achter het roer te gaan staan. Het was even wachten op de opvolger van Exo (2016), maar zo’n houten vehikel verplaatst zich ook stukken trager dan een ruimteschip. Het was dat wachten meer dan waard, want de vertrouwde sound van Monomyth (productie Pieter Kloos) heeft niets aan kwaliteit ingeboet maar de band wist er wel andere sferen en meer melodie aan toe te voegen. Spannend tot in alle windhoeken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Monomyth - Orbis Quadrantis (album) | OOR