album
rock

Monomyth

Orbis Quadrantis

SUBURBAN

Het melkwegstelsel werd verruild voor woelige baren. Na het afsluiten van de spacerocktrilogie met verkenningen in de ruimte is de instrumentale Haagse formatie Monomyth aan een aantal nieuwe reizen begonnen. Met een ouderwets uitvouwbare zeekaart als leidraad, in een middeleeuws zeiljacht en met supersonische zendmast, als we de schitterende hoes mogen geloven.

Fans hoeven niet te wanhopen. De thematiek is weliswaar anders, maar qua muzikale insteek schittert de band nog altijd in lange tracks waarbij het draait om opbouw, sfeer, mystiek, trance en hier en daar een climax. Die laatste is het duidelijkst aanwezig in de twaalf minuten durende openingstrack Aquilo, waar aan het eind meteen de nieuwe gitarist Boudewijn Bonebakker (ex-Gorefest, -Gingerpig) zijn visitekaartje afgeeft door schitterend solerend achter het roer te gaan staan. Het was even wachten op de opvolger van Exo (2016), maar zo’n houten vehikel verplaatst zich ook stukken trager dan een ruimteschip. Het was dat wachten meer dan waard, want de vertrouwde sound van Monomyth (productie Pieter Kloos) heeft niets aan kwaliteit ingeboet maar de band wist er wel andere sferen en meer melodie aan toe te voegen. Spannend tot in alle windhoeken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar
eindlijst

OOR’s Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar

Norman Fucking Rockwell! van Lana Del Rey is door de verzamelde Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van het ...
De 100 beste songs & tracks van 2019 (volgens OOR's Koen Poolman)
nieuws

De 100 beste songs & tracks van 2019 (volgens OOR’s Koen Poolman)

Volgende week maken we OOR's Eindijst bekend: de 20 beste albums van 2019. Als voorpret slingeren we alvast 2 x ...
Pink Floyd's 'Later Years': de derde incarnatie van de symfonische reus
achtergrond

Pink Floyd’s ‘Later Years’: de derde incarnatie van de symfonische reus

Goed nieuws en slecht nieuws: Pink Floyd leeft nog, maar niet lang meer, zo leren we uit de titel The ...

Recensie: Monomyth - Orbis Quadrantis (album) | OOR