album
Hiphop

Eminem

Music To Be Murdered By

SHADY/AFTERMATH/UNIVERSAL

Als herboren klonk Eminem op zijn laatste album Kamikaze (2018). En als de mens herboren kan worden, kan ook het vuilbekkende alter ego worden opgegraven en nieuw leven ingeblazen, moet de rapper hebben gedacht. Dus horen we Slim Shady – het personage dat Eminem in het leven riep om vrijuit zijn hart te luchten – als vanouds schuimbekken op Music To Be Murdered By (de titelverwijzing is naar Alfred Hitchcock).

Over de doden niets dan goeds, maar menigeen had Slim Shady liever begraven gelaten. De eerste verontwaardigde luisteraars hebben zich al gemeld. De kracht van dit nieuwe album zit niet eens in geweldige producties of de gretigheid die Eminem op Kamikaze vond door zijn gram te halen op de mensen die – overigens terechte – kritiek hadden op een rijtje magere albums. Het goede van deze onverwacht verschenen en met twintig nummers gevulde langspeler zit in het woordspel waarmee Eminem op ongekende hoogte staat. De ene keer zoekt hij het in snelheid, de andere keer zijn het de tekstuele vondsten waarmee hij indruk maakt. De creatieve bron die de rapper heeft aangeboord, gebruikt hij nu voor talloze verwijzingen naar de hiphopgeschiedenis, vertellers die voor geen haar deugen, vertellers die mishandeld worden, in ieder nummer weer een nieuwe verwijzing naar pillen en zelfs een poging om zich te verplaatsen in de schutter die in 2017 vanuit een hotelkamer in Las Vegas mensen neerschoot. Een manier om de losse wapenwetten in de VS aan te kaarten. Zo heeft Eminem het altijd gedaan en zo doet hij het hier weer: geen opgeheven moralistisch vingertje, maar een verteller die een heel eind de bocht uitvliegt om de luisteraars aan het denken te zetten. En hij slaagt in zijn opzet. Je gaat de teksten meelezen, en nog een keer en nog een keer en weer luisteren, en het materiaal wint verder aan kracht. Mocht dit je nog niet overtuigen, luister dan op zijn minst Yah Yah, met Q-Tip, Black Thought, Royce da 5’9” en Denaun. Pfoe.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Eminem - Music To Be Murdered By (album) | OOR