album
Indie

THEE OH SEES

Mutilator Defeated At Last

CASTLE FACE/KONKURRENT

Een jaar zonder nieuwe Thee Oh Sees is een verloren jaar. Althans, voor wie zijn garagerock graag weird en onvoorspelbaar blieft. Meer Butthole Surfers dan Velvet Underground, zeg maar. En vooral voor wie oudgediende John Dwyer als de échte held van de bijbehorende Californische scene beschouwt (in plaats van Ty Segall of Mikal Cronin).

Al dik een decennium levert Dwyer met Thee Oh Sees dus jaarlijks netjes een nieuwe plaat af en de kwaliteitscurve blijft maar stijgen. Zodanig zelfs dat Floating Coffin (2013) voor een soort van doorbraak zorgde, mede dankzij de intense optredens die de plaat vergezelden. Opvolger Drop (2014) was minstens zo goed en tja, Mutilator Defeated At Last dus ook. Voor de instappers: Thee Oh Sees doet niet per se aan popliedjes, wel aan lekker dreinerige, bonkende, duwende, harkende en zoemende garagepunk vol al dan niet malle stijlcitaten. Dat gaat hier van noise (Withered Hand) en krautrock (Poor Queen) via classic rock (Turned Out Light) en pseudo-stoner (Lupine Ossuary) tot de iets te lang doormodderende psychedelica van Sticky Hulks. En dan is er ook nog ruimte voor een kalm instrumentaaltje (Holy Smoke). Nee, op tunnelvisie zullen we Thee Oh Sees wel nooit betrappen, maar zolang hun kakelbonte aanpak zoveel flair en geestdrift – en zo’n helder geluid – meekrijgt als op dit veertiende (!) album, kunnen ze nog jaren mee.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: THEE OH SEES - Mutilator Defeated At Last (album) | OOR