album
Soul

Cody ChesnuTT

My Love Divine Degree

ONE LITTLE INDIAN/KONKURRENT

Het verhaal van Cody ChesnuTT blijft leuk. De soulzanger debuteerde met lo-fi-sekssongs en scoorde een hit met The Roots (hun remake van zijn The Seed), maar bestempelde dat eerdere werk na tien jaar als fulltime huisman en vader als een fout. ChesnuTT werd naar eigen zeggen verblind door succes en materialisme en schaamt zich inmiddels voor zijn expliciete liedjes.

Het verhaal van Cody ChesnuTT blijft leuk. De soulzanger debuteerde met lo-fi-sekssongs en scoorde een hit met The Roots (hun remake van zijn The Seed), maar bestempelde dat eerdere werk na tien jaar als fulltime huisman en vader als een fout. ChesnuTT werd naar eigen zeggen verblind door succes en materialisme en schaamt zich inmiddels voor zijn expliciete liedjes. Op comebackplaat Landing On A Hundred (2012) zong de man dus ineens klassieke r&b-songs over liefde en religie. Dat album klonk als de grote, gelukzalige wedergeboorte van een hypergetalenteerd zanger, maar was inhoudelijk dus behoorlijk braaf. ChesnuTT kan zich echter nog steeds meten met een maatschappelijk betrokken soulpionier als Marvin Gaye, iets wat hij bewijst op zijn nieuwe album My Love Divine Degree. Songtitels als Bullets In The Street And Blood en So Sad To See (A Lost Generation) zeggen genoeg. ChesnuTT windt er geen doekjes om, huilt hardop over de wereld waarin hij leeft, maar doet eveneens suggesties om te beteren. Daar gaan topnummers Make A Better Man, Image Of Love en Peace (Side By Side) dan weer over. Muzikaal schuift de zanger hier – met wat hulp van legendarisch soulzanger en producer Raphael Saadiq – terug naar het experimentele geluid van debuut The Headphone Masterpiece. Al houdt hij de slaapkamerverhalen en -vibes dus voor zich. ‘I’d like to do the kind of deeds that would make my elders proud’, biecht ChesnuTT op in de tropisch getinte interlude Always Sebrena. Dat zit volgens mij wel snor met zo’n sterke plaat als deze.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ryan Adams

Flitsende Ryan Adams kan geen flits verdragen

Bij de merch verkopen ze een linnen tas met de tekst ‘I love Ryan Adams because I love Satan’. Die ...
blog

Mijn 25 jaar Lowlands

25 jaar Lowlands – dat schreeuwt zo vlak voor de aftrap om een terugblik. Op mijn vakantieadres heb ik er ...
concert
Megadeth

De muzikale overtuiging van Megadeth

Naar aanleiding van het optreden dat Megadeth op zondag 6 augustus gaf als onderdeel van de Lokerse Feesten schreef OOR-collega ...