album
hiphop

Sudan Archives

Natural Brown Prom Queen

STONES THROW/PIAS

Als je wil weten wat het bergje afval is dat naast het album Natural Brown Prom Queen ligt, dan is dat de schroom die Sudan Archives heeft afgeworpen voordat ze het album maakte. Schroom weg, kleren uit en zing maar mee: ‘I just wanna have my titties out’ (NBPQ (Topless)). ‘Cause I’m not average’, luidt het refrein.

Zoals de Amerikaanse violiste, zangeres, componist en producer Brittney Parks niet gemiddeld is, zo is dit album dat ook niet. ‘Bovengemiddeld’ dekt de lading zelfs niet voor de zeer hoge kwaliteit hier. De singles NBPQ, Home Maker, OMG Britt en zeker Selfish Soul zijn zelfs regelrechte knallers. Op dat laatste nummer, dat aan de oude Santigold doet denken, praat Parks zichzelf moed in en dat vormt een geslaagde sessie, want op het hele album durft Sudan Archives alle kanten van zichzelf en haar muzikale voorkeuren te verkennen. Waar nodig zet ze haar viool in of gebruikt ze Afrikaanse invloeden, maar net zo vaak tapt ze uit een vaatje van hiphop, r&b, dance en elektronica. Op Natural Brown Prom Queen toont Sudan Archives zich een nietsontziende, zelfverzekerde vrouw, die precies krijgt wat ze wil. En dankzij die wil krijgen wij een sterk album, waar de singles flink boven de rest uitsteken, maar het niveau altijd hoog blijft. De onbetwiste koningin van het bal, dat is ze.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome
concert
de dijk

De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome

'De laatste kans om De Dijk te zien', zo werd de eerste Ziggo Dome-show aangekondigd. Vervolgens ging er nóg zo'n ...

Recensie: Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen (album) | OOR