album
rock

Neil Young

Roxy - Tonight's The Night Live

REPRISE/WARNER

‘Welcome to Miami Beach!’ Het was de opening van het meest meeslepende verhaal in de Nederlandse popjournalistiek. Het pagina’s lange relaas van Constant Meijers die op bezoek ging bij Neil Young, vertelde wat zich achter de schermen allemaal had afgespeeld en verslag deed van zijn show in de Roxy, een zojuist geopende club in Los Angeles, waar hij tussen 20 en 22 september 1973 optrad. Een verhaal dat een generatie OOR-lezers omtoverde in Neil Young-fans.

De Canadese singer-songwriter speelde die avonden songs van zijn nieuwe album Tonight’s The Night, een plaat met een verhaal. In de periode daarvoor waren twee vrienden van Young overleden door een overdosis heroïne, eerst Crazy Horse-gitarist Danny Whitten, daarna de roadie van de band, Bruce Berry. In het proces van de rouwverwerking nam Young een reeks nieuwe songs op in de studio van Berry’s broer. Het angstaanjagende titelnummer verhaalt heel direct over zijn dood, Mellow My Mind, Speakin’ Out en Tired Eyes verwoordden andere sombere herinneringen aan de twee gestorven junkies. Het album werd gecompleteerd door Albuquerque, New Mama en Roll Another Number, nieuwe songs die zich konden meten met de sterkste uit Youngs repertoire. Die avond in de Roxy speelde hij de songs van het album met de mannen die ook de plaat hadden opgenomen: pedalsteelgitarist Ben Keith, Crazy Horse-leden Billy Talbot (bas) en Ralph Molina (drums), en Nils Lofgren als vervanger van Danny Whitten op gitaar. De sfeer was op een vreemde manier uitgelaten. Het verdriet ging diep, maar de mannen realiseerden zich ook dat ze iets heel moois hadden geschapen. Meer konden ze als overblijvers niet doen. Niet voor niets eindigt het concert met een nog nieuwer nummer: Walk On. Uiteindelijk zou het nog bijna twee jaar duren voor Tonight’s The Night zou verschijnen, maar toen het eenmaal zo ver was, zorgde het verhaal van Meijers ervoor dat de plaat, althans in Nederland, een verkoopsucces en een legende werd. Met de uitgave van Roxy – Tonight’s The Night Live kunnen we horen waar hij destijds getuige van was: een breekbaar, rafelig maar o zo krachtig optreden dat de mythe meer dan recht doet. Vijfenveertig jaar later is Young nog steeds een muzikant die op gezette tijden met interessant werk naar voren komt. Of de film Paradox – de western die Young vorige maand op Netflix publiceerde – in die categorie hoort, valt te betwijfelen. Daarvoor is de verhaallijn te grillig en onnavolgbaar. Dat geldt ook voor de (ongeveer tegelijk met Roxy uitgekomen) soundtrack, met een gitaarjam uit een liveuitvoering van Cowgirl In The Sand, Pocahontas op harmonium en Tumbleweed op ukelele. Hij wisselt het af met curieuze covers van Baby What You Want Me To Do en Happy Together. Maar tussendoor horen we Show Me en Peace Trail voorbijkomen, het soort meeslepende akoestische rockers waar hij al sinds het eind van de jaren zestig patent op heeft, en Diggin’ In The Dirt, waarmee hij ons terugbrengt naar de tijd van American Stars ‘N Bars. Het zijn van die momenten die je eraan herinneren dat Neil Young nog altijd de slapende reus is die zomaar met iets groots voor de dag kan komen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Neil Young - Roxy - Tonight's The Night Live (album) | OOR