album
roots

Neil Young + Promise Of The Real

The Visitor

REPRISE/WARNER

En zo is onze Neil Young-tijdmachine na een prachtige dagtrip in 1976 weer terug in het heden, waar de Canadese held alweer een poosje fungeert als een soort muzikale kringloopwinkel. Zijn laatste platen zijn immers als bakken vol rommel waar je het moois, als het er überhaupt in zit, zelf uit moet vissen. Stiekem best een leuke bezigheid, die ook mooi aansluit op de lange carrière die deze grote muziekmeneer er bijna op heeft zitten.

Youngs nieuwste bak heet The Visitor en is zijn tweede studioplaat met Promise Of The Real (de band van de zoon van Willie Nelson). Het betreft hier tien gitaargedreven liedjes, de meeste rauw en los en lekker ongepolijst geproduceerd. De stuwende opener Already Great is met z’n uitbundige blues- en gospelinvloeden, gepassioneerde zang, overheerlijke pianoriedels en positieve boodschap meteen een hoogtepunt in de laatste tien jaar Young. En warempel: ook in de speech op muziek Fly By Night, het krachtige Stand Tall (‘…for a woman’s right to be equal!’) en het maffe Mexicano Carnival klinkt Young creatiever en urgenter dan we ‘m in lange tijd hebben gehoord. De zanger is daarnaast weer lekker op dreef als boze wereldbeteraar, een rol die hem veel beter staat wanneer de muziek eromheen als vallende rotsblokken aandoet. Dat is dan weer de verdienste van Lukas Nelson en de zijnen, die Young steviger bijstaan dan ze op heel The Mosanto Years deden. Maar ook wanneer het er allemaal niet zo ruig aan toe gaat, zit het goed. Zo is het zachtaardige Change Of Heart gewoon een mooi countryliedje en is zelfs de eenvormige blues Diggin’ A Hole door z’n korte lengte goed te behappen. The Visitor kun je kortom met gemak en plezier van begin tot eind afluisteren. Iets wat je anno 2017 niet meer van een ‘zoveelste keutel van Young’ (zoals wijlen Geert Henderickx het ooit zei) zou verwachten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Neil Young + Promise Of The Real - The Visitor (album) | OOR