album
roots

Neil Young + Promise Of The Real

The Visitor

REPRISE/WARNER

En zo is onze Neil Young-tijdmachine na een prachtige dagtrip in 1976 weer terug in het heden, waar de Canadese held alweer een poosje fungeert als een soort muzikale kringloopwinkel. Zijn laatste platen zijn immers als bakken vol rommel waar je het moois, als het er überhaupt in zit, zelf uit moet vissen. Stiekem best een leuke bezigheid, die ook mooi aansluit op de lange carrière die deze grote muziekmeneer er bijna op heeft zitten.

Youngs nieuwste bak heet The Visitor en is zijn tweede studioplaat met Promise Of The Real (de band van de zoon van Willie Nelson). Het betreft hier tien gitaargedreven liedjes, de meeste rauw en los en lekker ongepolijst geproduceerd. De stuwende opener Already Great is met z’n uitbundige blues- en gospelinvloeden, gepassioneerde zang, overheerlijke pianoriedels en positieve boodschap meteen een hoogtepunt in de laatste tien jaar Young. En warempel: ook in de speech op muziek Fly By Night, het krachtige Stand Tall (‘…for a woman’s right to be equal!’) en het maffe Mexicano Carnival klinkt Young creatiever en urgenter dan we ‘m in lange tijd hebben gehoord. De zanger is daarnaast weer lekker op dreef als boze wereldbeteraar, een rol die hem veel beter staat wanneer de muziek eromheen als vallende rotsblokken aandoet. Dat is dan weer de verdienste van Lukas Nelson en de zijnen, die Young steviger bijstaan dan ze op heel The Mosanto Years deden. Maar ook wanneer het er allemaal niet zo ruig aan toe gaat, zit het goed. Zo is het zachtaardige Change Of Heart gewoon een mooi countryliedje en is zelfs de eenvormige blues Diggin’ A Hole door z’n korte lengte goed te behappen. The Visitor kun je kortom met gemak en plezier van begin tot eind afluisteren. Iets wat je anno 2017 niet meer van een ‘zoveelste keutel van Young’ (zoals wijlen Geert Henderickx het ooit zei) zou verwachten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

<span class="club">Club</span> <span class="oor">OOR</span> was op Pinkpop
nieuws

Club OOR was op Pinkpop

OOR was op Pinkpop! We waren er met een eigen Club OOR-stand, waar verschillende artiesten langskwamen om een krabbel uit te ...
Pinkpop dag 2: tekens van boven
concert
Foo Fighters

Pinkpop dag 2: tekens van boven

De 49ste editie van Pinkpop vindt dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR is alle drie de dagen van ...
Pinkpop dag 3: van de roze hoed en de zwarte rand
concert

Pinkpop dag 3: van de roze hoed en de zwarte rand

De 49ste editie van Pinkpop vond dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR was alle drie de dagen van ...

Recensie: Neil Young + Promise Of The Real - The Visitor (album) | OOR