album
indie

New Order

∑(No,12k,Lg,17Mif) New Order + Liam Gillick: So It Goes..

MUTE/PIAS

Nog geen echt nieuw werk in zicht, maar toch vibreert er dit jaar weer van alles rond New Order. Eerst die zeer uitgebreide definitive edition van debuut Movement, toen het nieuws dat de band straks voor het eerst in 34 jaar weer in Nederland komt spelen (Lowlands en AFAS Live) en nu dan dit livealbum dat geen gewoon livealbum is.

Twee jaar geleden gaf New Order een reeksje speciale concerten, bijgestaan door een twaalfkoppig ‘synthesizerorkest’, samengesteld uit studenten van Royal Northern College Of Music en in een opmerkelijk decor van die Liam Gillick. Een ongebruikelijke setlist en dito ‘gedeconstueerde’ arrangementen, dat was het idee. Dat laatste valt wat tegen: wat twaalf synthesizerspelers kunnen, kun je met handige sequencertechnologie ook fixen, tenslotte. Rest het repertoire, dat beslist stevig afwijkt van de setlist waarmee New Order dezer dagen de wereld afreist. Dus niet zozeer de hits, geen Temptation, The Perfect Kiss en al helemaal geen Blue Monday, maar wel weer Bizarre Love Triangle en ook een boel minder bekend ouder werk en b-kantjes. Her en der hoor je toch duidelijk de inbreng van dat synthesizerleger in wat vollere arrangementen, en zo komt die ooit zo baanbrekende crossover van gitaren met dansante elektronica fraai tot leven. De zang van Bernard Sumner was én is het zwakke punt bij New Order, al klinkt hij in Disorder wel heel erg als Ian Curtis (dat hoeven we niet uit te leggen, toch?). Maar je kunt het net zo goed karakter noemen en dat heeft New Order na vier decennia nog altijd in overvloed.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: New Order - ∑(No,12k,Lg,17Mif) New Order + Liam Gillick: So It Goes.. (album) | OOR